NA DANAŠNJI DAN: OPERACIJA TVIGI '94

24.01.2016. 15:21:07

Na današnji dan 1994. godine započela je i isti dan završila operacija Tvigi '94, vojna akcija Hrvatskog vijeda obrane. Operacija je započela u ranim jutarnjim satima 24. siječnja topničko-tenkovskim napadom prema jakom muslimansko-bošnjačkom uporištu u selu Here i na planini Konjsko. Početno djelovanje topništva imalo je za cilj unošenje panike, kidanje žičanih veza komunikacije, ali i sprečavanje uvodenja svježih snaga na crte obrane neprijatelja. Napadnu aktivnost vršila je u glavnini Brigada "Rama" na Zavišću, a na Škarinu glavu i Berač, postrojbe 1. gardijske brigade, „Kažnjenička bojna" i postrojba „Ludvig Pavlović". Na desnom krilu akcije, gdje je djelovala Ramska brigada, postojala su četiri pravca na kojima su djelovali pripadnici 3. bojne i vod iz Dobroše, Postrojba za posebne namjene „Marinko Beljo", pripadnici 1. bojne „Fofa", Protudiverzantski vod „Bata", Interventno-diverzantski vod „Ivan Peran — Ino" i lzvidačka desetina. Probijanje neprijateljskih linija i napredovanje prema uporištu bilo je intenzivno pa ramske postrojbe ulaze u selo i prisiljavaju snage 4. Korpusa Armije BiH na mahnito povlačenje. Padom noći, došlo je do prestanka aktivnih borbenih djelovanja. U toku akcije poginula su trojica pripadnika HVO-a i prema izvještajima oko 30 pripadnika Armije. Ramska brigada je svojom uspješnom operacijom postigla veliki strateški i psihološki cilj, jer je osim pobjede, zauzimanja strateškog cilja, slomila je jedan mit koji se bio provlačio kroz medije o Armiji BiH koja je nepobjediva. Takoder, izmijenila je odnos snaga na ramsko-uskopaljskoj bojišnici, a bila je i prekretnicom tijeka rata izmedu snaga HVO-a i muslimansko-bošnjačkih snaga odanih vladi u Sarajevu (Armija BiH).

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.