Na današnji dan osnovana 107. brigada - "Vukovi s Drave"

28.06.2022. 16:28:00

Na današnji dan, 28. lipnja 1991. godine osnovano je nekoliko brigada unutar tadašnjeg Zbora narodne garde. Jedna od njih bila je i 107. brigada "Vukovi s Drave".
Tog dana Ministar obrane Republike Hrvatske, general Martin Špegelj uslijed pogoršane sigurnosne situacije u istočnoj Slavoniji naložio je Sekretarijatu za narodnu obranu općine Valpovo da smjesta izvrši mobilizaciju 107. rezervne brigade Zbora narodne garde. Brigada je u početku imala četiri bojne i to po jednu iz Valpova, Donjeg Miholjca, Našica i Đakova. Izdvajanjem pojedinih bojni od kojih su nastale nove brigade, 107. brigada ostaje na tri bojne, i to dvije iz Valpova te jedne iz Donjeg Miholjca.
Najveći problem u početku je bilo naoružanje koje je nedostajalo za obranu dugačke crte koju je brigada trebala braniti. Nakon pada niza vojarni na području djelovanja brigade i karaula uz Dravu, u rujnu 1991. godine, brigada se značajno naoružala te je bila spremna za nove izazove. Djelovala je u sklopu Operativne zone Osijek držeći dugu crtu bojišnice uz rijeku Dravu preko koje se nalazila okupirana Baranja. Najveći i najteži zadatak 107. brigada imala je 1992. godine u operaciji "Baranja" kojom je trebao biti oslobođen taj dio okupiranog teritorija Republike Hrvatske.
Operacija je otpočela 3. travnja u 5:45 sati ujutro. Napadom na pobunjeničke položaje u Baranji, 107. brigada potpuno je iznenadila neprijatelja. Preko Drave su ubrzo prevezeni tenkovi, oklopni transporteri te topništvo za neposrednu potporu. U samo pet sati napadnoga djelovanja zauzeto je oko 70% nasipa u Baranjskom trokutu, a ostala područja bila su pred oslobađanjem. Unatoč značajnom uspjehu stigla je zapovijed zapovjednika Operativne zone Osijek, Karla Gorinšeka, za povlačenje. U operaciji „Baranja“ poginulo je 15 pripadnika 107. brigade, a 77 ih je ranjeno.
U jesen 1992. godine 107. brigada Hrvatske vojske je demobilizirana. Dio ljudstva prešao je u 3. i 5. gardijsku brigadu Hrvatske vojske, dok je dio završio u pričuvnim brigadama koje nisu demobilizirane poput 132. našičke brigade Hrvatske vojske. U Domovinskom ratu život je na oltar Domovine položilo 40 pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske.
Izvor – Natko Martinić Jerčić i Slaven Ružić: „107. Vukovi s Drave“

Izvor: Facebook

Izvorni autor: Borna Marinić/Foto: DR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.