NA DANAŠNJI DAN: POGINUO ĐURO GLEĐ

22.02.2016. 09:50:02

Na današnji dan 1992. godine poginuo je za vrijeme opsade Dubrovnika u Sustjepanu hrvatski branitelj Đuro Gled. Sustjepan je bio najteži uporišni položaj obrane Dubrovnika i malo je tko htio ići tamo na smjenu jer je bio u gotovo potpunom okruženju. Te noći kada je stradao, Đuro Gled dražo je stražu na magistrali uz kućicu autobusne stanice. Te noći bila je jaka mjesečina i vidljivost je bila skoro kao po danu. Prema riječima jednog do suboraca neiskustvo ga je koštalo života, jer, iako je bio upozoren na mjesečinu i na to da se treba držati zaklona, on je pošao protegnuti noge i prošetati donjom cestom. Četnici sa nasipa preko puta Rijeke dubrovačke su ga uočili i sastavili mitraljeski rafal. Jedan od metaka ga je pogodio ravno u srce i nije mu bilo spasa. Bio je pripadnik 2. bojne 163. brigde HV-a, popularnih "Žutih loptica", postrojbe koja je kao znak raspoznavanja imala žute teniske loptice na uniformi. Đuro Gled bio je prva i jedina žrtva obrane Sustjepana nakon 6. prosinca '91. odnosno najtežeg dana u obrani grada Dubrovnik.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.