Na današnji dan poginuo je "lovac na tenkove" Andrija Andabak (VIDEO)

07.07.2013. 09:32:18

Na današnji dan poginuo je Andrija Andabak, jedan od najvećih junaka Domovinskog rata, koji se proslavio uništavanjem neprijateljskih tenkova. Andrija Andabak rođen je 6. rujna 1956. godine u Splitu, ali djetinjstvo provodi u Nuštru, gdje pohađa osnovnu školu, a nakon toga i srednju Tehničku školu Ruđera Boškovića u Vinkovcima, smjer elektrotehničar. Oženio se s Nadom Čović 27. prosinca 1980. godine. Zapošljava se u poduzeću Vupik u Vukovaru 1981. godine, kada dobiva sina Marka 1981. godine, te Stjepana 1984. godine. Živio je u obiteljskoj kući u Nuštru zajedno s bratom Zvonimirom, sestrom Dragicom, ocem Stjepanom i majkom Ružom. Rukovati s protuoklopnim naoružanjem naučio je 1979. i 1980. kao ročnik JNA u Bitolji u Makedoniji, gdje je radio s raketama "maljutkama". U lipnju 1991. godine dragovoljno se prijavljuje u 3. gardijsku brigadu , a već 28. rujna uništio je prvo oklopno vozilo. Svojim djelovanjem usporio je neprijateljsko napredovanje na svoj Dom, na Nuštar, uništivši dva tenka. Na tome nije stao, i ubrzo uništava 15 oklopnjaka, a od suboraca dobiva nadimak "lovac na tenkove". Ukupno je uništio 32 oklopna cilja, od čega čak 30 tenkova (14 tipa T-84 i 16 tipa M-55), jedno borbeno vozilo pješaštva i jedan oklopni transporter. Domovinski rat i obrana hrvatskih prostora odvode ga i u bosansku Posavinu, gdje pogiba 7. srpnja 1992. godine. Uoči pogibije uništio je i posljednji tenk T-84, koji mu se našao na meti.  Andrija Andabak pokopan je u Nuštru, a posmrtno je unaprijeđen u čin pukovnika Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za tri ili više uništenih oklopnih vozila. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.