NA DANAŠNJI DAN STRADALO 13 BRANITELJA: Položeni vijenci i svijeće za poginule u zasjedi u Mirkovcima

22.07.2021. 16:02:00

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovcima u četvrtak je obilježena 30. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

Mirkovci su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i od tamo su svakodnevno topnički napadani Vinkovci.

U vojnoj akciji su sudjelovali pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) sa županjskog i vinkovačkog područja. 

Tog je dana krenulo 80 branitelja iz 3. brigade ZNG-a “Kune” radi deblokade ceste Vinkovci-Tovarnik, no dočekani su u zasjedi, pri čemu je ubijeno 13, a ranjeno 40 branitelja.

U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić i Perica Bušić. Mnogi branitelji su ranjeni.

Podno spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji te suborci poginulih branitelja, predvođeni ratnim zapovjednikom 3. Gardijske brigade “Kune” umirovljenim generalom Mladenom Kruljcem.

Počast poginulim braniteljima odali su i izaslanik predsjednika Republike brigadni general Mijo Validžić, saborski zastupnik Mladen Karlić kao izaslanik predsjednika Sabora, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, kao i izaslanici ministara hrvatskih branitelja i obrane.

Govorio je i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a „Kune“ Vinkovci umirovljeni brigadir Damir Dujić, pozvavši hrvatske branitelje da se što više druže zajedno i njeguju zajedništvo.

Molitvu je predvodio župnik iz Mirkovaca Anđelko Cindori, koji je nakon toga za poginule branitelje služio misu zadušnicu u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: facebook/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.