NA DANAŠNJI DAN: Vatikan priznao Hrvatsku prije 23 godine

12.01.2015. 19:45:47

Na današnji je dan 1992. godine Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske, dva dana prije nego što će to učiniti većina europskih zemalja. Situacija u Hrvatskoj uoči priznanja Vatikana Hrvatska se 1991. našla u izuzetno teškoj situaciji. Uz raspad višenacionalne države Jugoslavije, na djelu se događao i raspad totalitarnog sustava komunizma koji je zahvatio sve komunističke zemlje Europe. Međutim, niti jedna zemlja bilo koje komunističke države Europe nije se našla u tako teškoj situaciji kao Hrvatska, jer je sve to bilo praćeno brutalnom agresijom na Hrvatsku od strane službene jugoslavenske vojske JNA, kao i napadima srpskih četničkih odreda iz Hrvatske, ali i Srbije i Bosne. Ta agresija je bila praćena ne samo oružanim sukobima, već i teškim zločinima protiv žena, djece, staraca, kao i zarobljenih civila i vojnika. Diplomatska bitka Hrvatske za priznanje Stoga je Hrvatska uz oružane bitke, vodila i veliku diplomatsku ofenzivu za njeno međunarodno priznanje. To je bio vrlo težak zadatak s obzirom da je Jugoslavija bila ‘miljenica zapada’ među komunističkim zemljama, iz čisto pragmatičnih razloga. Osim toga, Jugoslavija je imala široko razgranatu mrežu diplomacije diljem cijelog svijeta, često podržavanu paraobavještajnim djelovanjem SDS (komunistička Služba državne sigurnosti) i KOS-a (Kontraobavještajna služba JNA). To je umnogome otežalo diplomatsko priznanje Hrvatske, za kojim je naša domovina gorljivo čeznula. Dvije države dale nemjerljiv doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske – Vatikan i Njemačka Od samog početka i vrlo teške situacije u Hrvatskoj, te nesklonosti i nerazumijevanju međunarodne zajednice, dvije su države davale svaku vrstu diplomatske, pa i druge pomoći Hrvatskoj: Vatikan i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Dva dana prije EU-a, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, no Vatikan je službeno priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Vatikanski korak bio je značajan jer je njegovo priznanje došlo dva dana prije nego nas je priznala većina članica europskih integracija. Stoga je vatikanski korak bio značajan, a imao je i veliko simboličko značenje za Hrvatsku. Smatra se da je činjenica da nas je Vatikan priznao prije, a ne poslije većine europskih zemalja bila zasluga poglavito svetog oca pape Ivana Pavla II., koji je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom.

Izvor: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.