NA DRESOVIMA HRVATSKE REPREZENTACIJE NIJE USTAŠKO ZNAKOVLJE

30.06.2021. 11:08:00

Velika pompa se podigla nakon ispadanja hrvatske reprezentacije s EURO 2020. Kao do tada se nije vidjelo, ali eto ponajviše srpski tabloidi pišu opet o ustašama. Pa nije sve što je bijelo, ustaštvo. Naime, kod tiskanja hrvatskih dresova, dogodila se pogreška. Namjerna ili ne, ili su otisak krivo okrenuli. Zastava Republike Hrvatske sastoji se od triju jednako širokih vodoravnih pruga, crvene, bijele i plave boje, a u sredini je Hrvatski grb. I gdje je greška? Kod Hrvatskog grba, kvadratići započinju bijelim poljem. Eto to čini službenu zastavu Hrvatske ustaškom. Zanemarili su i grb na zastavi. Ima oblik štita te je dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadeset pet crvenih i bijelih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad glavnog štita nalazi se kruna s pet manjih štitova, koja se u blagom luku spaja s lijevim i desnim gornjim dijelom štita.
U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita ovim redom: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.
To je Hrvatska zastava i s Hrvatskim grbom.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Fla...


U razdoblju Drugog svjetskog rata stvaranjem Nezavisne Države Hrvatske dolazi do uporabe različitih povijesnih i narodnih zastava, već u prvoj godini postojanja dolazi do regulacije čime bivaju određeni državni simboli, dok vojno-pomorski će se mijenjati do 1945. U tom razdoblju valja napomenuti da se koriste službeno inačice slične zastavi i grbu iz vremena Jugoslavije koji nije nosio krunu, s time da krunu u ovom razdoblju mijenja stilizirano slovo 'U' unutar vitičastog pletera ili u različitim inačicama. Sama zastava je ista od crvenih, bijelih i plavih vodoravnih pruga.

E takvu zastavu na dresovima hrvatske reprezentacije nismo vidjeli. Dok većina Hrvata ili drugih ljubitelja nogometa to uopće nije primijetila, zato postoje dušobrižnici iz Srbije, koji će sve i na bilo koji način Hrvatsku državu proglasiti Ustaškom.

Što je to povijesna, što ustaška, a što jugoslavenska zastava

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.