Na društvenim mrežama ponovno ismijavaju Plenkovića: Pogledajte ‘tim za izbore u HDZ-u’ i ‘tim za vladanje Hrvatskom’

23.02.2020. 10:24:00

Društvene mreže pune su objava kojima se kritizira rad premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Pojavila se među njima i fotografija podijeljena na pola koja prikazuje “Plenkovićev tim za izbore u HDZ-u” i “Plenkovićev tim za vladanje Hrvatskom”.

“Plenkovićev tim za izbore u HDZ-u”

Na fotografiji “Plenkovićev tim za izbore u HDZ-u” su: Plenković, kandidat za zamjenika predsjednika Tomo Medved, za potpredsjednike Oleg Butković, Ivan Anušić i Branko Bačić, kandidatkinja za potpredsjednicu Zdravka Bušić. Na prvoj fotografiji nema glasnogovornika stožera Davora Božinovića, ali zato se on nalazi na drugoj.

Kako se i spominjalo, Plenković je kandidata za zamjenika potražio u redovima stranačke desnice, odnosno onih koji su prošli Domovinski rat budući da se Plenkoviću u HDZ-u upravo prigovara da je stranku previše gurnuo u lijevi centar.

Na fotografiji “Plenkovićev tim za vladanje Hrvatskom” su Plenković, Davor Božinović i koalicijski partneri Milorad Pupovac iz SDSS-a i Ivan Vrdoljak iz HNS-a.

Božinović je prije popunjavanja mjesta ministra unutarnjih poslova bio savjetnik predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i dio je skupine koja je s “licencijom” ljudi iz MVP-a preuzela vrh stranke. Spomenimo kako su se njih dvojica na inicijativu Jadranke Kosor učlanili 2011. u HDZ. Božinović je inače bio i predstojnik Ureda predsjednika RH u vrijeme Stjepana Mesića, a prije toga i veleposlanik u Beogradu.

Deveti saziv Hrvatskog sabora konstituiran je sredinom listopada 2016. godine izborom Mostovog Bože Petrova za predsjednika Hrvatskog sabora. Zbog smjene četvorice Mostovih ministara u Vladi, ali i zbog pada oporbene inicijative za opoziv ministra financija Zdravka Marića, Božo Petrov podnio je početkom svibnja 2017. godine ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora. Dan poslije za novog predsjednika Hrvatskoga sabora izabran je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Komentirajući mogućnost suradnje s HNS-om, premijer Plenković tada je kazao kako je na predsjedništvu HDZ-a, nakon dogovora o raskidu suradnje s Mostom i u ozračju lokalnih izbora, dogovoreno da se razgovara s parlamentarnim strankama o tome kako rekonfigurirati novu parlamentarnu većinu.

Nakon dvomjesečne krize vlasti koja se dogodila odlaskom zastupnika Mosta, Plenkovićev HDZ je opstao na vlasti, a novi ministri izabrani su glasovima HDZ-ovaca, petero HNS-ovaca, manjinskih zastupnika, zastupnika Hrasta, HDS-a, HSLS-a, Reformista, nezavisnog Tomislava Sauche i Željka Lackovića te Ivice Mišića.

Četvorka iz HNS-a – Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić – bili su protiv, kao i SDP-ovi, HSS-ovi, Mostovi te zastupnici Živoga zida. Protiv su bili i Ivan Lovrinović (PH), Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Željko Glasnović, Marin Škibola, ali i HSU-ov Silvano Hrelja koji je tvrdio da će podržati nove ministre.

Nepojmljiva koalicija HDZ i HNS

Ivan Vrdoljak, šef HNS-a, obratio se dramatičnim tonom hrvatskoj javnosti objavom da od preslagivanja Vlade i koalicije s HDZ-om nema ništa te prozvao Mostovog zastupnika Nikolu Grmoju koji je tvrdio da se sprema do tada nepojmljiva koalicija HDZ-a i HNS-a, za laganje.

Nedugo nakon Vrdoljakove objave utvrdilo se da je Grmoja govorio istinu, jer je HNS odlučio u lipnju 2017. godine poduprijeti nestabilnu većinu HDZ-a, a mnogi su članovi dragovoljno izašli iz stranke (među njima i četvero zastupnika u Saboru) te su na čelu sa zastupnicom u Hrvatskom saboru Ankom Mrak Taritaš utemeljili novu stranku Građansko-liberalni savez (GLAS).

Svojim glasovima, HNS-ovci su spasili Plenkovićevu većinu, a on im je zahvalio. Političkom trgovinom u ministarsku fotelju zasjeli su HNS-ovi kandidati – Blaženka Divjak i Predrag Štromar.

Odvjetnik Krešimir Planinić upozorio je na prijevaru birača, odnosno da su se “HDZ i HNS iako nespojivi pokušali spojiti. Sama mogućnost koaliranja HNS-a s HDZ-om, čiji birači nikad ne bi glasovali za HNS, dovodi do pitanja kakav to izborni zakon Hrvatska ima i kako je došlo do ovakve situacije.”

Ucjene SDSS-a: Srpska manjina neće poduprijeti Vladu bude li u njoj Hasanbegović

Krajem 2016. prilikom sastavljanja Vlade beogradski mediji izvijestili su da je Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, tijekom pregovora o potpori Plenkoviću naglasio da srpska manjina neće poduprijeti Vladu bude li u njoj Hasanbegović. Mediji su isticali i Pupovčevu izjavu kako očekuje sudjelovanje predstavnika srpske zajednice u raspodjeli vlasti te kako Srbi trebaju biti i u upravama pojedinih javnih poduzeća.

Smjena se dogodila, umjesto Hasanbegovića Ministarstvo kulture preuzela je Nina Obuljen Koržinek.

“Potpora vladi svih manjinskih zastupnika u Hrvatskom saboru vrlo je jasna”, kazao je Plenković.

Nakon što su potvrđeni novi ministri u koaliciji s HNS-om, Plenković je zahvalio manjincima.

Izbori za predsjednika HDZ-a bit će 15. ožujka

Podsjetimo, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da će izbori za predsjednika stranke biti 15. ožujka, a ako bude drugog kruga, on će biti 22. ožujka.

Davor Ivo Stier bivši je ministar i potpredsjednik u Plenkovićevoj vladi, je ostavku dao nezadovoljan što je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s HNS-om, odnosno ulazak te stranke u Vladu, nakon što je propala suradnja HDZ-a s Mostom.

Svoju kandidaturu za šefa HDZ-a, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač, najavio je još u rujnu 2019. gostujući na RTL-u istaknuvši da bi se Pupovcu, koji je uspoređivao Hrvatsku s NDH, trebalo zahvaliti i prekinuti dogovor s SDSS-om.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji se i prije sukobljavao s vodstvom stranke, uglavnom oko nečinjenja pravosudnih tijela kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina. I Penava smatra da je Plenković stranku odveo u krivom smjeru i udaljio je od birača na desnici.

Stier se kandidira za potpredsjednika HDZ-a, Penava će biti kandidat za zamjenika, a Kovač želi biti predsjednik.

 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ij/Foto: društvene mreže

Autor: