NA JUČERAŠNJI DAN UHIĆENA VIROVITIČKA SKUPINA 25. SIJEČNJA

26.01.2016. 11:17:49

Na današnji dan 1991. godine Kontraobavještajna služba tadašnje Jugoslavenske narodne armije pod osobnim vodenjem svog načelnika generala Aleksandra Vasiljevića otpočela je s uhićenjima vodstva vojno organiziranih domoljuba koji su prije nekoliko dana 21. siječnja u cilju sprječavanja vojnog udara opkolili i blokiral vojarnu u Virovitici. Naime, 21. siječnja 1991. godine, nakon prijetnje tadašnje Jugoslavenske narodne armije da će izvršiti vojni udar i svrgnuti demokratski izabranu vlast u Republici Hrvatskoj, oko 600 naoružanih domoljuba s područja bivše općine Virovitica predvodenih Đurom Dečakom (tadašnji tajnik Općinskog odbora HDZ-a) opkolilo je i blokiralo virovitičku vojarnu u čvrstoj namjeri zaštite novouspostavljene Hrvatske vlasti i stanovništva ovog kraja. Nakon zapovjedi Hrvatskog vodstva u rano jutro 22. siječnja vojarna je ipak deblokirana. Prvi je, u prijepodnevnim satima 25. siječnja '91., bio uhićen upravo Dečak, a potom je u poslijepodnevnim satima uhićen i Antun Habijanec. Nekoliko dana kasnije bio je uhićen i Vinko Belobrk. Tih dana kao aktivne vojne osobe koje su se stavili na raspolaganje obrani RH uhićeni su Franjo Kovać i Vlado Šabarić dok uhićenje tadašnjeg Ministra obrane RH Martina Špegelja i Ivana Belanija kao jednog iz užeg vodstva vojno organiziranih domoljuba KOS-u nije pošlo za rukom. Ova uhićenja nisu tada pokolebala domoljube ovog kraja u namjeri da brane svoje pravo na vlastitu državu i otpočela je borba za oslobadanje utamničenog vodstva tadašnjim legitimnim sredstvima, od kojih su javni prosvjedi i skupovi potpore zasigurno bili, zbog masovnog odaziva gradana, najučinkovitiji i koji su na neki način i probudili cijelu RH i zbog čega na kraju krajeva mnogi dobri poznavatelji toga vremena s pravom govore da je rat za Hrvatsku počeo u Virovitici i da su Virovitičani „pokrenuli Hrvatsku". Trojica uhićenih u tamnicama Vojnog istražnog zatvora u Zagrebu ostala su do 20. svibnja 1991. kada im je Vojni sud svakome dosudio po tri godine zatvora, ali su do pravomoćne presude pušteni na slobodu. Savezni vojni sud u Beogradu nikada, zbog rata, nije dovršio sudenje. (na fotografiji Đuro Dečak)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.