Na obilježavanju Dana mladosti Kumrovec okupirale Titove pristaše

25.05.2013. 15:40:30

Ove godine na proslavi u Kumrovcu po prvi put bio je i veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei.

„Druže Tito mi ti se kunemo“, „Sa Ovčara i Kablara“, „Druže Tito Ljubičice bijela“, Kozaračko kolo i ove su godine uz 25. svibnja, Dan mladosti odjekivali Kumrovcem. U Titov rodni kraj došlo mu se uz 121. godišnjicu rođenja pokloniti oko sedam tisuća štovalaca njegova lika i djela. - Tito je za nas Bosance bio veliki i pravi čovjek i zato smo svake godine ovdje u Kumrovcu– rekao nam je Juso Bajrić harmonikaš iz Bosanke Krupe koji je i ove godine sa svojim društvom iz Bosne u partizanskim uniformama i ličkim čarapama s harmonikom zabavljao posjetitelje. Inače, ovogodišnja proslava bila je posvećena 70-godišnjici zasjedanja AVNOJ-a. Predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske Tomislav Badovinac rekao je kako je zahvaljujući zasjedanju u Jajcu 1943. godine došlo do priključenja slovenskog Primorja te Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih anektiranih dijelova Hrvatske matici zemlji. – Ove godine također proslavljamo i 70. godišnjicu naših povijesnih bitaka Neretve i Sutjeske i godišnjicu proglašenjem Tita maršalom – rekao je Badovinac. Iz Novog Mesta u Sloveniji u uniformama je stigla i cijela četa od 50 njegovih partizana s ratnim uniformama, a iz Slovenske Bistrice i Dominik Gajcer koji je bio obučen u Titovu maršalsku bijelu uniformu koju su mu samo za ovu prigodu sašile njegove pionirke. - Tito je krao, ali je i ljudima dao, a ovi danas kradu, ali nam ništa ne daju – izvikivao je Gajcer kraj Titova spomenika. I ovog puta dolazak velikog broja ljudi koje je toplo pozdravio i kumrovečki općinski načelnik Dragutin Ulama, najviše je razveselio kumrovečke ugostitelje te brojne prodavače suvenira i knjiga,Titovih vina, majici, titovki, crvenih marama, Titovih čarapa… Ove godine na proslavi u Kumrovcu po prvi put bio je i veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei. On je u bivšem Spomen domu boraca i omladine prije središnje svečanosti otvorio i izložbu Hrvatsko – kineskog društva prijateljstva – „Doživljaj Tita i zajedništva“. U poslijepodnevnim satima najavljeno je i osnivanje Nove komunističke partije Hrvatske. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.