NA RUKAMA MU KRV HRVATSKE DJECE, JER DUŠU NEMA! Znate li tko je episkop Nikanor koji proklinje Anu Brnabić?

13.08.2022. 16:32:00

Episkop banatski Nikanor ne prestaje uznemiravati srpsku, pa čak i regionalnu, javnost. Ako ne znate o kome se radi podsjetimo na bizaran ispad “božjeg čovjeka punog ljubavi” koji se odvio jučer u Srbiji.

“Proklet ću svakoga tko ovo propovijeda. I oružje bih upotrijebio da ga imam”, govorio je jučer protiv LGBT zajednice, a onda je prokleo premijerku Anu Brnabić i nazvao je ”kćerkom i unukom srpskih koljača” .

“Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskvrnavila u našoj zemlji, neću joj ni ime spomenuti? Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vjere, niti našeg porijekla, već neprijatelj i ona danas nama propovijeda da ne postoje otac i majka. Ustat ćemo svi protiv toga. Ja ću prvi”, zaprijetio je Nikanor.

Srbi – žrtve, ustaše – zločinci

No, ovo nije prvi eksces ovog finog gospodina. Njegova povijest puna je mračnih, gnjusnih i agresivnih epizoda.

Sjetimo se ranog poslijepodneva, 16. prosinca 1991. godine, kada se dogodio osvetnički zločin nad hrvatskim stanovništvom u Joševici, naselju pokraj Gline. U tom stravičnom pokolju ubijena su 22 hrvatska mještana. Pokolj se dogodio na dan sprovoda u kojem su Srbi pokopali 22 svoja vojnika, poginula u borbama protiv HV-a na rijeci Kupi. Govor koji je tada na sprovodu održao episkop Srpske pravoslavne crkve Nikanor, bio je okidač za nezapamćen zločin i osvetnički pohod u kojem za preostale hrvatske stanovnike toga sela – nije bilo milosti.

“Ko je taj mirotvorac koji miri Srbe i Hrvate, te vjekovne neprijatelje? Srbi – žrtve, ustaše – zločinci i krvoloci. Srpski narod zna i pamti a istorija dužna ne ostaje. Imajte u vidu da će svako od nas polagati pred sobom i pred istorijom srpskoga naroda ispit, a kako će ga položiti, to će najviše od njega zavisiti. Braneći vas, braneći kućom braneći srpsku zemlju, oslobađajući je od ustaškog terora koji nikada prestao nije na ovim prostorima”, izgovorio je Nikanor, nakon čega je započeo pokolj u kojem nije pošteđeno ni četvero nedužne djece

Prvi vladika osuđen za mobbing

Osim ovog poziva na pokolj, episkopu banatskom nije stran ni mobbing u svojim redovima. Tako je Viši sud u Pančevu 2016. godine utvrdio da je vršio mobing nad jednim od svojih svećenika, Tomislavom Živkovićem.

“Dok sam bio na ispitivanju, vladika je bio pod utjecajem alkohola, psovao mi je i prijetio mi”, govorio je tada Živković. 

Bio je agresivan, vrijeđao je moju suprugu, a postojala je opasnost i da se fizički obračuna sa mnom. Rekao mi je u lice da dok je on živ neću biti svećenik u Banatskoj biskupiji. Od stresa mi je skočio tlak i završio sam na liječenju u pančevačkoj bolnici”.

Srpski mediji su u to vrijeme pisali kako to nije jedini takav slučaj, ali kako se drugi svećenici zbog straha od odmazde nisu usudili otići na sud.

Krasan životopis.

Iznervirao i Vučića

No, posljednji ispad Nikanora, tj. vrijeđanje Ane Brnabić ozbiljno je uznemirio predsjednika Aleksandra Vučića.

“Prvo je uvrijedio sebe i našu crkvu, puno više nego išta drugo. To što kažete da je brat Ane Brnabić otac djeteta Ane Brnabić. Pa, je li vas bar malo sram? Da ti kažeš da joj je djed bio ustaša. Da, jedan od četiri djeda i bake bio je Hrvat. I nije bio ustaša. I onda na sve to kažete da zbog “Pridea”, neki kažu gay parada, neki kažu pederbal, on kaže da će uzeti oružje”, rekao je Vučić dodavši da će episkop Nikanor pokazati dokaze da je djed Ane Brnabić bio ustaša.

“Ljudi, oni vjeruju u laži iz Brkićevog tabloida. Mislio sam da nitko ne vjeruje u te gluposti. Znate, srpska crkva to ima u svojoj dogmi i ima pravo biti protiv toga, ali nitko nema pravo bilo čime ugrožavati. Pa, i ja sam protiv toga, ali moj je posao jamčiti njihovu sigurnost i sigurnost. Nije ni moj Danilo za gay paradu, ali neće tamo s kamenom da nešto dokazuje. Suština je u tome da neki žele još malo novca državi navaliti na leđa, a baš ih briga za sve”, zaključio je Vučić.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Guliver

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.