Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalima

03.06.2019. 11:18:32

Suđenje se ponavlja nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. Optuženi su u tzv. slučajevima selotejp i garaža, a tereti ih se za ubojstva civila srpske nacionalnosti. Suđenje se ponavlja nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu. Optuženi niječu krivnju, a na klupu za svjedoke sjeo je Krunoslav Fehir koji je tijekom prvog suđenja bio krunski svjedok. Fehir je u svom iskazu pričao o onome što se događalo onaj dan kada je ubijen Čedomir Vučković. Ispričao je da je Zoran Brekalo dovezao dva civila za koje je tvrdio da su teroristi. Ispitivao ih je u garaži te odlazio u sekretarijat kod Glavaša. - Oko 21 sat sam s Brekalom ušao u garažu i tada sam prvi put vidio akumulator. Brekalo je nosio malu posudicu i u nju je izlio neku tekućinu koju je dao Vučkoviću da pije. Kasnije san čuo da je to kiselina. Brekalo je izletio iz garaže i mene gotovo izgurao. On je otišao u sekretarijat, a ja sam ostao pred garažom. Malo kasnije čuo sam neke udarce i vrata garaže su se otvorila. Vučković je izašao i krenuo prema meni. Vikao sam mu da stane. A onda sam zapucao i ispalio više hitaca i on je pao - ispričao je Fehir. Nakon toga čula se vika a Glavaš je kaže Fehir vikao da se pogase svjetla. Više ljudi, a među njima i Glavaš došli su do Fehira i pitali što se dogodilo. Glavaša je, kazao je Fehir, zanimalo što se dogodilo i što je drugi zarobljenik vidio. - Drugi je zarobljenik bio u garaži i nije se micao. Glavaš je rekao da ga treba likvidirati jer je vidio što se dogodilo. On ga je zvao teroristom. Došao je i moj otac koji me odveo u obližnju školu. Uzeo mi je oružje i rekao što da kažem istražnom sucu koji će raditi očevid- kazao je Fehir. Glavaš se nakon izlaska iz zatvora vratio u politiku pa je trenutačno saborski zastupnik koji svojim glasom podržava Vladu Andreja Plenkovića. Tužitelj je na suđenju ostao kod svog ranijeg uvodnog govora, a Glavaševa obrana navodi da nije riječ o ratnom zločinu već ubojstvima počinjenima u ratu. Obrana smatra i da se optužnica temelji na nezakonitim dokazima, među kojima je i Fehirov iskaz. Traže da se on ispita tijekom rekonstrukcije. Obrana je istaknula i da Fehirov status nije riješen. Prema stavu obrane, on je izgubio status krunskog svjedoka, čime je vraćen u status osumnjičenika pa samim tim njegov je status svjedoka neriješen. Obrana tvrdi da tužiteljstvo, prije nego što Fehir svjedoči, treba reći je li protiv njega obustavljena istraga.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.