Nacionalni stožer u nedjelju donosi paket restrikcija koje će od ponedjeljka biti na snazi

25.10.2020. 08:38:00

Broj oboljelih i preminulih ruši sve rekorde, bolnički je sustav pred kolapsom, Nacionalni stožer donosi set novih odluka

Svakoga dana ruše se rekordi zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj pa izuzetka nije bilo ni danas kad su zabilježena čak 2242 nova slučaja covida-19. U bolnicama je čak 731 pacijent, što govori da se zdravstveni sustav sve više opterećuje covid-pacijentima, što bi moglo dovesti do njegova "pucanja" ako se brojke barem ne stabiliziraju kad se već ne mogu smanjivati. Prema najnovijim informacijama, to je razlog što bi se već sljedećeg tjedna zagrebačka Arena mogla početi pripremati za prijem lakše oboljelih i nove mjere Stožera.

Naime, tijekom proljeća, kad se još nije znalo kojim će smjerom krenuti brojke novooboljelih, Arena je bila spremna s oko 400 kreveta koji su, srećom, tada ostali prazni. Da je trend zabrinjavajući potvrđuju podaci iz covid-bolnice KB Dubrava.

Trostruko povećanje

- Trenutačno raspolažemo sa 270 kreveta, od čega je danas bilo popunjeno 200. S obzirom na to da je dnevni priljev pacijenta dvadesetak, to znači da već za tri dana moramo imati pripremljene dodatne krevete u bolnici - objašnjava situaciju voditelj respiracijskog centra u KB-u Dubrava, prof. dr. Ivica Lukšić. Dodaje da zabrinjava činjenica da se kod sve mlađih pacijenata bilježi srednja i teška klinička slika bolesti. U subotu je u KB-u Dubrava bilo 25 pacijenata na intenzivnoj skrbi i 14 na respiratoru, što je u odnosnu na prije desetak dana barem trostruko više.

Kako doznajemo, Nacionalni će stožer u nedjelju odlučivati o novim mjerama koje bi među ostalim ograničile broj osoba koje se mogu okupljati na javnim mjestima na 50. I svadbe, koje su i dalje izvor infekcije za veći broj ljudi, ograničile bi se na 25 osoba.

Premda je radno vrijeme kafića i restorana ograničeno do 24 sata, pokazalo se da se alkohol nakon toga kupuje na benzinskim postajama. Vjerojatno će prijedlog Stožera biti da se, dok traje epidemija, zabrani prodaja alkohola na benzinskim postajama.

Zasad ostaje otvoreno pitanje kažnjavanja nenošenja maski u zatvorenim prostorima jer bi za to trebalo mijenjati neke zakonske odredbe. Moguće je, nastavi li se ovaj trend povećanja novozaraženih na dnevnoj bazi, da se posegne i za tom mjerom.

Potpuni lockdown zasad nije opcija premda je proljeće pokazalo da je, uz zatvaranje granica, to zapravo jedino moguće učinkovito sprečavanje širenja zaraze.

Nove brojke govore da epidemija nije pod kontrolom jer iz dana u dan sve je više zaraženih. Prednjači Zagreb s čak 798 novozaraženih pa ne čudi da je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", dr. Zvonimir Šostar, nezadovoljan situacijom istaknuo da brojke mogu početi padati tek ako se građani konačno budu pridržavali epidemioloških mjera, što zasad ne čine u dovoljnoj mjeri. Primjerice, u petak navečer centar grada bio je pun, dakako uglavnom onih bez maski i bez preporučene distance.

Novi punktovi

Uz bolnice, preopterećeni su i centri za testiranje na koronavirus.

- Od ponedjeljka ćemo uzimati briseve od 10 do 14, a subotom od 8 do 12 te nedjeljom od 8 do 10 sat. I to uz prethodnu narudžbu. Ubuduće ćemo u našem zavodu raditi od 1400 do 1500 testova dnevno jer su ljudi potpunog iscrpljeni. Mikrobiolozi su u subotu radili do 5 sati, a ostali djelatnici do 7 kako bi poslali sve nalaze. To je nemoguće izdržati i zato uvodimo dvosmjenski rad - istaknuo je Šostar.

Kako raste broj zaraženih, tako su potrebni sve veći kapaciteti i za testiranje pa je danas na Zagrebačkom velesajmu otvoren još jedan testni centar, a tom je prilikom ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, najavio nove mjere s obzirom na to da one uvedene početkom prošlog tjedna nisu dale rezultate.

- Brojke ne bi rasle tako ubrzano da su se svi držali propisanih mjera - rekao je Capak.

U protekla 24 sata zabilježena su 2242 nova slučaja covida-19, a preminulo je 16 osoba. Trenutačno je oboljelih u Hrvatskoj 9745. Od toga broja 731 pacijent je na bolničkom liječenju, a na respiratoru su 52 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 8087 osoba, a pozitivnih je oko 30 posto.

Nove mjere

1. Kapacitet bolnica

Već sljedeći tjedan u pogon se stavlja Arena

Prema najavama, zagrebačka Arena mogla bi se u narednih nekoliko dana ponovno pretvoriti u alternativni smještaj za covid-pozitivne. Na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 731 pacijent, što je dvostruko veći broj nego prije dva tjedna. Covid-bolnice se pune velikom brzinom, no najveći je problem sve veći broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji.

2. Okupljanja

Javne događaje ograničiti na 50 ljudi

Ograničenje broja osoba dozvoljenih na okupljanjima jedna je od prvih mjera koje povlači većina europskih zemalja jer je ustanovljeno da su upravo okupljanja glavna žarišta bolesti. U velikom broju zemalja koje su najteže zahvaćene epidemijom broj je ograničen na maksimalno šest do 10 osoba, a ograničavaju se i obiteljska druženja između različitih kućanstava.

3. Alkohol

Neće biti zabrane točenja u kafićima

Iako se i o tome špekuliralo, Nacionalni stožer za sada neće zabranjivati točenje alkoholnih pića u kafićima i restoranima, ali će zabraniti prodaju na benzinskim crpkama koje rade cijelu noć. U dijelu država EU, poput Nizozemske i  nekih njemačkih pokrajina, u kojima kafići i restorani nisu zatvoreni, zabranjeno je točenje alkohola u večernjim satima.

4. Škole

Nema zatvaranja, nova pravila za izolaciju

Iako i sami prosvjetni radnici djecu pripremaju na mogući prelazak na online nastavu, generalnog zatvaranja škola još uvijek nema: princip zatvaranja "od razreda do razreda" i "od škole do škole" pokazao se dobrim. No, ozbiljno se razmatra promjena pravila za samoizolaciju djece. Naime, ako se u razredu pojavi zaraženo dijete, u izolaciju odlazi cijeli razred. Prijedlog je da se u izlaciju šalje samo najbliži krug kolega zaraženog đaka, a ne cijeli razred. Čak 99%  oboljele djece nema simptoma.

HZJZ dnevno radi 1600 umjesto 2200 testova zbog manjka potrošnog materijala

U 24 sata u Hrvatskoj je testirano 8087 osoba, što je znatno povećalo posao postojećim testnim centrima pa se ubrzano radi na otvaranju novih, poput onoga na Zagrebačkom velesajmu. Posljednjih dana, uz nedostatak kadra, pojavio se još jedan problem, i to s potrošnima materijalom za testiranje. No, to nije problem samo u Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama jer je broj testiranja sve veći.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da HZJZ može obaviti oko 1600 testova na dan, a kad bi se riješio problem potrošnog materijala, i 500 do 600 više. Razgovarali smo s proizvođačima testova koji su nam rekli da se na globalnoj razini pojavio problem s potrošnim materijalom jer se naglo povećala potražnja pa je trebalo prilagoditi i proizvodnju. Obećavaju da će već sljedećeg tjedna situacija biti bolja, a od početka sljedećeg mjeseca problema u opskrbi više ne bi trebalo biti.

Izvor: jutarnji.hr

Izvorni autor: Goranka Jureško/Boris Kovačev/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.