Nadbiskup Hranić o lex Perkoviću: Pitanje je kome je to bilo potrebno

17.09.2013. 14:47:15

"Vlada vidi da je tu pogriješila. Otvoreno su to priznali iako na početku nisu htjeli"

Biskupi ne mogu "zatvoriti" oči pred velikim pitanjem u Slavoniji - seljačkim prosvjedima. O njima su govorili i na sjednici biskupa Đakovačko - osječke crkvene pokrajine prvi puta jučer održane u novouređenom biskupskom Vikarijatu u Osijeku. Problem sela usporedili su sa santom leda. - Dok je jedan njezin dio iznad vode, drugi je u njoj. Prema van su seljački prosvjedi, a stvarna problematika je puno dublja i kompleksnija. Založiti se za čovjeka i prednost dati kapitalu, politika je koja gleda samo na isplativost poljoprivredne proizvodnje, a seljake kao puke proizvođače hrane koji moraju izboriti svoje mjesto na tržištu često u neravnopravnoj borbi s velikima, nije politika koja se zalaže za čovjeka - poručio je pred novinarima u Osijeku nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Biskupi smatraju, također, kako selo ima veće značenje, pa ga stoga ne treba gurnuti u "ralje nesmiljene tržišne konkurencije", ali i da propadaju obiteljska gospodarstva. - Skrb za jednostavne i siromašne ljude zahtjeva politiku koja treba imati strategiju razvoja, a koja se temelji na promicanju čovjeka i njegova dostojanstva. To znači da je potrebno pomoći i podržati pravo na udruživanje ostvarivanjem pravednijeg zakona o zadrugarstvu kroz brigu o obrazvonoj strukturi na selu, pomoći u svladavanju usitnjenog zemljišta te omogućavajući pravedniju raspodjelu i druge reforme - rekao je Hranić koji smatra da poticaji ne trebaju biti socijalna kategorija, nego pravedni dodatak na rad. Na novinarski upit o aktualnom problemu glede slučaja "lex Perković" odgovorio je kako je bilo veliko iznenađenje da je takva klauzula donesena te da se pokazala kako nije dobra i razborita. - Vlada vidi da je tu pogriješila. Otvoreno su to priznali iako na početku nisu htjeli. No, sporost i odugovlačenje da se ona ukloni, svakako je donijela veliku štetu. Drugo je pitanje kome je to bilo potrebno i što se s njom htjelo postići - rekao je nadbiskup đakovačko - osječki Đ. Hranić. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.