NADZOR MIŠLJENJA: EU direktiva o zaštiti autorskih prava: ‘To je protuudar progresivne ljevice!’

29.09.2018. 16:03:39

Također, kaže, izgledno je da Internet neće više biti isti, štogod se skrivalo iza izglasavanja ove Direktive...

Nakon što je prije dva tjedna glasovanjem u Europskom parlamentu prihvaćena kontroverzna Direktiva o autorskim pravima na digitalnom tržištu, koja je izazvala brojne polemike u javnosti, porazgovarali smo s Ratkom Martinovićem, novinarom i voditeljem popularnog Podcast Incubatora… Radi se o protuudaru progresivne ljevice koja, umjesto još veće deregulacije, nudi potpuni nadzor, mišljenja je Ratko. “Zanimljivo je da se za zaštitu privatnih prava autora protiv korporativnih ‘vampira’ bore ‘parazitske’ agencije koje novac crpe od poreznih obveznika. Tako da je legitimno povjerovati da to čine ili a) zbog još više novca, ili b) zbog neke druge agende. Ako vam za dijeljenje ili citate trebaju potvrde autora, to će vas obeshrabriti pri izražavanju mišljenja i ideja”, prokomentirao je Ratko Martinović. Također, kaže, izgledno je da Internet neće više biti isti, štogod se skrivalo iza izglasavanja ove Direktive. “Ako vam za uporabu memeova treba dopuštenje autora fotografije ili mete ismijavanja, odustat ćete od satire. Ako vam za rad stranice trebaju filteri i pristup središnjoj bazi podataka, morat ćete imati veliku logistiku i bit ćete prepušteni dvostrukoj provjeri. Čak je i programski kod pod povećalom. Bilo da je riječ o kontroli, nadzoru, cenzuri ili autocenzuri – vrlo je izgledno da Internet više neće biti isti”, ističe naš sugovornik. Podsjetimo, prema članku 13., prema novoj direktivi, internetske platforme odgovorne su za svaku riječ, fotografiju ili video koji njihovi korisnici objave, jednako kao da su to objavili njihovi zaposlenici.
Mali portali, odnosno internetske stranice suočit će se s problemom težeg dopiranja do potencijalne publike budući da se njihov sadržaj više neće moći podijeliti na Facebooku ili drugoj društvenoj platformi. Naime, ako poželite podijeliti poveznicu, naslov, fotografija ili kratki sažetak vijesti više neće biti vidljivi. “SAD i Kina teško da će sudjelovati u ovoj ‘samaritanskoj djelatnosti’, s tim da će biti zanimljivo vidjeti što će na kraju od svega imati oni u čije se ime restriktivne mjere provode – sami autori sadržaja…”, zaključio je u razgovoru za Narod.hr Ratko  Martinović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.