NAJKRVAVIJI DAN ZA METKOVIĆ! Krmačama pobili civile, stradala i žena koja je večerala za stolom

22.04.2021. 14:04:00

Za hrvatsko Poneretavlje, najteži dan bio je utorak 21. travnja 1992., kada je Metković postao metom neprijateljskih zrakoplova JNA.

Bombardiranje grada započelo je u 18:20 sati, a napad su izvela četiri zrakoplova JNA, koji su doletjeli iz pravca područja općine Neum, i svoje četiri bombe FAB-250, poznatije kao krmače, izbacili na Metković i Gabela Polje.

Tri “krmače” na Metković

Tri su pale na Metković, detaljno donosi Likemetković

Prva je  pala u Hercegovačku ulicu, na desnoj strani grada, uz željezničku prugu jerojatno je trebala uništiti benzinsku pumpu, nadvožnjak i skladište plina koji je nekoliko dana prije toga bilo ispražnjeno. No umjesto na te objekte, pala je usred ulice uz kuću Ranka Roglića, broj 56, koja je potpuno uništena.

Ostao je krater oko 8 m dubine i promjera 15 i 18 m. Nasuprot te uništene kuće, na broju 22 nalazila se stambeno poslovna zgrada u kojoj je na prvom katu živjela Ankica Ilić (1922). Ta domaćica, koju je bombardiranje zateklo u kuhinji, za večerom, smrtno je stradala od gelera nastalih eksplozijom bombe. Na cesti, točnije na nadvožnjaku, oko 30 m od mjesta pada bombe, na cesti je ostala mrtva ležati Ankica Buljubašić (1964) iz sela Višića koja se u Metkoviću nalazila kao izbjeglica.

Zapadno od tih kuća nalazila se obiteljska kuća Ante Sente na broju 65, koja je također oštećena, a u toj kući je teško stradala Aninka Senta. Nakon prijema u Ratnu bolnicu Metković, utvrđeno je da su joj slomljene obje noge, te da je zadobila niz ozljeda. Isto se dogodilo Jadranki Klapavić i Jozi Mijoču.

Brojne civilne žrtve

Druga bomba je pala u ulici Put groblja nalazi se na lijevoj obali Neretve, u starom središtu grada Metkovića. U neposrednoj blizini nalaze se rezervoari gradskog vodovoda, koji su i bili najvjerojatniji cilj zrakoplova. No budući da njihov udar nije bio precizan, bomba je pala neposredno uz kuće br. 20, vlasništvo Jove Bubala, i br. 16., vlasništvo Milivoja Romovića. Obje kuće su sravnjene sa zemljom, a u trenutku udara na kućnim vratima se zatekla Anđelka Romović (1919.) koja je preminula kasnije tijekom operacije u Ratnoj bolnici. Kod svoje kuće, u blizini vodospreme, ranjen je Safet Garbo , pripadnik 116. brigade. Također, još su ranjeni su Milan Bubalo, Igor Batinović i Tekla Mijić.

Treća bomba je pala u Ulicu Bočina, blizu Naronaplasta u kojoj se tada nalazilo zapovjedništvo 116. brigade. Mjesto udara treće bombe bila je obiteljska kuća Marka Matića. Krmača je pala u tor za svinje od čega je nastao krater promjera 10 m i dubine 3 m. Kuća je potpuno uništena. Od jednog gelera tom prigodom teško je stradao Ante Mijić koji se nalazio u polju nekoliko stotina metara od udara. Njemu je geler otkinuo ruku od lakta.

Zbog velike snage bombi nastao je snažan zračni val čiji udar napravio ogromnu štetu. U središtu grada nije bilo zgrade koje je prošla bez loma stakala. Također, veliku štetu napravili su bezbrojni geleri.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: likemetković.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.