Najmanje 40 mrtvih u sukobima šijita i sunita u Iraku

22.05.2013. 09:10:35

U nizu bombaških i oružanih napada diljem Iraka ubijeno je u utorak najmanje 40 osoba, a desetci su ranjeni u širenju sukoba većinskih šijita i manjinskih sunita u toj zemlji. Najveći pojedinačni napad bila je eksplozija automobila bombe blizu sunitske džamije u Abu Graibu u zapadnom Bagdada, gdje je poginulo 11, a ranjena 21 osoba, objavili su policija i liječnici.. Samo dan prije, u ponedjeljak, stradalo je više od 70 ljudi diljem Iraka, a gotovo 300 ih je ubijeno proteklog tjedna u sektaškim napetostima. Potaknute građanskim ratom u susjednoj Siriji, one prijete povratkom etničkog krvoprolića u Irak. Naime, ni deset godina nakon američke invazije, irački suniti, šijiti i Kurdi nisu postigli sporazum o podjeli vlasti, dok nasilje u toj zemlji ponovno raste. Prema podacima UN-a, u travnju je u terorističkim napadima poginulo više od 700 Iračana, što je najveći broj tamošnjih žrtava još od 2007. godine, kada su se žestoko sukobljavale ekstremne skupine sunita i šijita. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.