NAJMLAĐI JE IMAO SAMO 18 GODINA: Podignut spomenik petorici mladih branitelja

11.07.2021. 11:30:00

U spomen na petoricu poginulih branitelja u Domovinskom ratu, u Gorjanima kod Đakova u subotu je otkriveno spomen-obilježje u parku pokraj župne crkve sv. Jakova apostola.

Trajni je to spomen na Željka Ivanovića, Ivicu Karalića, Jovicu Đapića i Ivana Belečetića iz Gorjana, te Damira Brandisa iz susjednih Tomašanaca. Spomenik su otkrili roditelji poginulih branitelja, a otkrivanju je, uz obitelji i mještane, nazočio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

“Spomen-obilježje je podignuto u znak trajnog sjećanja i zahvale za pet mladića koji su položili živote na oltar domovine, braneći Hrvatsku kada je to bilo najteže. Najmlađi je imao samo 18, a najstariji svega 31 godinu. Život je bio pred njima. Ratno vrijeme 1991.-1995. ih je zaustavilo, a iza njih je ostala slobodna i neovisna Republika Hrvatska”, rekao je Anušić.

“Zahvaljujući njima imamo Hrvatsku”

Istaknuo je da se njihova žrtva nikada ne smije zaboraviti, prešutjeti ili zanijekati.

“To su ljudi koji su nakon stoljeća želje hrvatskog naroda da imaju svoju samostalnu državu 1991. odlučili uzeti oružje u ruke, stvoriti i obraniti samostalnu Hrvatsku. Zahvaljujući njima i svim ostalim žrtvama na području Republike Hrvatske danas ju imamo”, naveo je.

Načelnik Općine Gorjani Ivan Lović izvijestio je da je inicijativa o podizanju spomen-obilježja petorici branitelja potekla iz gorjanske Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog i Općine Gorjani, a njegovu izgradnju financirala je ta općina i Osječko-baranjska županija.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Hina/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.