Nakon Orepićevog glumatanja u Vukovaru rekordno malo Hrvata, i rekordno puno Srba

29.05.2017. 13:58:32

Usporedbom podataka iz biračkog popisa na području Vukovara za tekuće lokalne izbore, te za parlamentarne izbore 2015. i 2016. godine, može se uočiti vrlo zanimljivi trend. U navedenom razdoblju u kojem je kolo s biračkim popisima vodio poštenjačina Vlaho Orepić, drastično je smanjen broj Hrvata i ostalih, dok je broj Srba povećan. 2015. godine smo u Vukovaru imali 17.471 birača nesrpske nacionalnosti, te 7.852 birača srpske nacionalnosti. Udio Srba među biračima iznosio je 31%, što je manje od proklamirane trećine Srba prema popisu stanovništva iz 2011. godine. Na izborima 2015. Most preuzima ministarstvo unutarnjih poslova zaduženo za prebivališta, te ministarstvo uprave zaduženo za popise birača. U prvi plan izbija 'beskompromisni' Vlaho Orepić koji si uzima za pravo sređivati popise birača. Posebno se kao problematičan izdvaja Vukovar za koji se već godinama govori kako ima puno fiktivnih birača srpske nacionalnosti. Orepić je od strane naivaca i budala dočekan kao spasitelj koji će jednom za svagda izbrisati fiktivne srpske birače iz Vukovara. Na izvanrednim izborima 2016. godine se situacija s biračkim popisima, koje 'sređuje' Most, značajno mijenja. Broj birača nesrpske nacionalnosti smanjen je na 16.509, odnosno za 900 u odnosu na prošle izbore, dok je broj birača srpske nacionalnosti povećan na 8.054, što je povećanje za 200 u odnosu na prošle izbore. Udio birača srpske nacionalnosti iznosio je 32,7%, što je bilo i dalje manje od jedne trećine. Situacija je dovedena do apsurda na ovim lokalnim izborima 2017. godine. Tako se danas na popisu birača za izbor dogradonačelnika srpske nacionalnosti nalazi čak 8.697 Srba, gotovo 700 više nego prije svega par mjeseci, i gotovo 900 više u odnosu na razdoblje u kojem stvari nije sređivao Orepić. Istovremeno je broj ostalih građana smanjen na svega 15.965, čime je udio Srba među biračima dosegao 35%. Za takve trendove mogu biti odgovorni samo i isključivo Most i Orepić, jer prirodni demografski trendovi u opustošenom Vukovaru ni u ludilu ne mogu uzrokovati takve dramatične etničke promjene. Naravno, kroz cijelo to razdoblje Orepić je glumio velikog domoljuba koji će srediti poznati 'vukovarski problem' s udjelom Srba, a istovremeno je Pupovac po običaju glumatao ugroženog Srbina kojem nije po volji Orepićevo uredovanje, iako je Orepić očito sve radio upravo u interesu Milorada Pupovca i povećanju fiktivnog udjela Srba na više od jedne trećine u Vukovaru, što je konačno i uspio ostvariti, a Pupovac je to vrlo dobro znao. Njihova svađa je bila samo predstava za javnost.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.