Nakon pogrebne ceremonije, George H.W. Bush bit će pokopan u predsjedničkoj knjižnici

06.12.2018. 10:26:09

Zrakoplov s tijelom nekadašnjeg američkog predsjednika Georgea H.W. Busha u srijedu je sletio u Houston u Teksasu gdje će Bush u četvrtak biti pokopan, nakon državnog ispraćaja u Washingtonu gdje su ga se okupljeni prisjetili kao državnika neuobičajene ljubaznosti. Bush, 41. američki predsjednik, preminuo je prošlog tjedna u dobi od 94 godine te će nakon pogrebne ceremonije u Houstonu biti pokopan u predsjedničkoj knjižnici u College Stationu u Teksasu. Bush stariji bit će položen u grobnicu pored supruge Barbare s kojom je bio u braku 73 godine, sve do travnja ove godine kada je umrla. U Bijeloj je kući boravio od 1989. do 1993., vodeći zemlju tijekom završetka Hladnog rata i prvog Zaljevskog rata. Godine 1992. ga je pobijedio demokrat Bill Clinton. "George H.W. Bush bio je američki posljednji veliki vojnik-državnik", rekao je predsjednički biograf Jon Meacham u govoru na ispraćaju u Washingtonu. "Iskazao se u borbi protiv totalitarizma za vrijeme Hladnog rata. Suprotstavio se nepromišljenoj stranačkoj pristranosti u Washingtonu." Predsjednik Donald Trump i četvorica njegovih prethodnika u Bijeloj kući nazočili su u srijedu državnom ispraćaju Georgea H. W. Busha, dajući rijetku sliku jedinstva u podijeljenoj Americi. Donald i Melania Trump, u prvom redu u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, nazočili su dvosatnoj svečanosti zajedno s trojicom bivših demokratskih predsjednika Barackom Obamom, Billom Clintonom i Jimmyjem Carterom i s njihovim suprugama Michelle Obamom, bivšom državnom tajnicom Hillary Clinton i Rosalyn Carter. George W. Bush se u govoru oprostio od oca. U emotivnom govoru prožetom humorom koji je završio u suzama, njegov sin George W. Bush, 43. predsjednik Sjedinjenih Država, počastio je uspomenu na "velikog predsjednika", "iznimno nadarenog diplomata" i na "plemenitog" čovjeka. "Tvoj visoki moral, iskrenost i široka duša ostat će s nama zauvijek", rekao je. Princ Charles, njemačka kancelarka Angela Merkel, jordanski kralj Abdulah II. i kraljica Rania, poljski predsjednik Andrzej Duda u pratnji Lecha Walese te više drugih visokih dužnosnika iz inozemstva bili su među uzvanicima. Nakon svečanog ispraćaja lijes prekriven američkom zastavom je stavljen u automobil koji ga je prevezao do vojne baze Andrews blizu Washingtona, odakle je predsjedničkim zrakoplovom odletio prema Teksasu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.