Nakon skidanja imuniteta Uskok pokreće istragu protiv Sauche

10.02.2017. 13:40:21

Protiv saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića Tomislava Sauche Uskok će, kako se neslužbeno doznaje, pokrenuti istragu nakon što od Sabora dobiju odluku o skidanju zastupničkog imuniteta. Saucha je, kako se doznaje, iza 10 sati, u pratnji odvjetnice, došao u sjedište Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici. Tamo ga čekaju brojne novinarske ekipe, kao i ranije ujutro ispred njegova doma na zagrebačkom Gornjem gradu. Hodajući ulicom s putnom torbom u ruci Saucha tada nije želio odgovarati na novinarska pitanja. Prema predviđenoj proceduri, nakon što Sabor Državno odvjetništvo obavijesti o skidanju imuniteta protiv Sauche će biti pokrenuta istraga, a on će ponovno biti ispitan u svojstvu osumnjičenika. Zatraži li Uskok da mu se odredi istražni zatvor, o tome će u petak ili subotu odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Skidanje zastupničkog imuniteta Uskok je zatražio radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Milanovića. Iz zahtjeva za skidanjem imuniteta proizlazi da Sauchu terete da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura. Nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016. Sumnjive isplate dnevnica u uredu bivšeg premijera otkrila je Državna revizija, a Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu. Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje. Nakon saslušanja izjavio je novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao ranije, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.