NALOŽILO TUŽITELJSTVO: Policija mora istražiti curenje podataka iz istrage protiv Brkića

03.05.2019. 09:09:30

AFERA ŠPIJUNIRANJE

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, temeljem teksta objavljenog u tjedniku Nacional od 30. travnja 2019. ‘Transkripti o špijuniranju’, poduzima potrebne radnje, te je naložilo provođenje izvida policiji zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela odavanja službene tajne iz članka 300. Kaznenog zakona i kaznenog djela povrede tajnosti postupka iz članka 307. Kaznenog zakona”, objavilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Izvidi su, ističu u DORH-u, naloženi u cilju utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do odavanja podataka koji se odnose na kazneni predmet u kojem je državno odvjetništvo odredilo tajnost istraživanja, a koji su potom objavljeni u navedenom članku, te otkrivanja osoba koje su te podatke odale.

“Izvidima će se provjeriti i navodi iz podneska jedne od žrtava, u kojem se također iznose sumnje na počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 300. Kaznenog zakona”, zaključuju u DORH-u.

Nacional je objavio kako je otkrio tko su, uz bivšu Brkićevu suprugu, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije osumnjičeni Milijan Brkić, njegov brat Jozo Brkić, kum Blaž Curić te bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga.

Riječ je o dvjema mladim ženskim osobama za koje su braća Brkić od Varge i Curića tražili da saznaju intimne detalje iz njihova života.

Brkić je do sada odbacivao sve optužbe nakon što ga je policija ispitala u svojstvu osumnjičenika te kazneno prijavila zbog kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba, odnosno da je presretao poštu svoje bivše supruge, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Varge optuženoga u “aferi SMS”, također kazneno prijavljenog u ovom slučaju.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.