NAMJEŠTALA MIROVINE, A I DALJE RADI Osuđena vještakinja od otkaza se sklonila na bolovanje i prima plaću od 9000 kn!?

16.05.2013. 10:27:58

Upravno vijeće HZMO-a koje treba donijeti odluku nikako da se sastane, a vještakinji Debač šest mjeseci zatvora preinačeno je u 60 dana rada za opće dobro Iako je zbog umiješanosti u namještanje lažnih invalidskih mirovina pravomoćno osuđena još u prosincu prošle godine, vještakinja dr. Nada Debač i dalje je zaposlenica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Pravomoćna presuda

Prema zakonu, HZMO je bio dužan pokrenuti otkazni postupak čim je presuda za uzimanje mita postala pravomoćna, odnosno 28. prosinca prošle godine, no to se nije dogodilo pa je Debač ostala na radnome mjestu višeg ovlaštenog vještaka. U međuvremenu je, kako bi spriječila da dobije otkaz, otvorila bolovanje, a Upravno vijeće HZMO-a, koje bi trebalo odlučivati o njezinu slučaju, nikako da se sastane. Pravomoćno osuđena vještakinja tako i dalje prima mjesečnu plaću nešto manju od devet tisuća kuna, vjerojatno umanjenu zbog bolovanja. Podsjetimo, u velikoj aferi s namještanjem mirovina sudilo se više od šezdeset liječnika i vještaka na čelu s radijskim i televizijskim voditeljem dr. Dragom Rubalom, koji su “sređivanjem” lažnih mirovina državni proračun oštetili za oko četrdeset milijuna kuna.

Dobila 17.680 kuna

Vještakinja Debač za svoju je ulogu u kriminalnoj mreži osuđena na šest mjeseci zatvora, što joj je sud preinačio u kaznu od 60 dana rada za opće dobro, a u državni proračun morala je uplatiti imovinu stečenu kaznenim djelom - oko 18 tisuća kuna. Sud je ustanovio da je lažnim vještačenjima pomagala organizatorima grupe da “srede” mirovine i statuse invalida za svoje klijente. Iako se stvarne brojke o šteti i broju lažnih korisnika mirovina još ne znaju, procjenjuje se da je riječ o barem tisuću “pacijenata”. Vještakinja Debač za svoju je ulogu u više navrata nagrađena s ukupno 17.680 kuna. U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje potvrdili su nam da je vještakinja Debač i dalje u radnom odnosu, no tvrde da ne obavlja nikakve aktivnosti niti piše nalaze i mišljenja jer je na bolovanju. - Po saznanju o pravomoćnosti presude za kazneno djelo primanja mita za gospođu Nadu Debač, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pokrenuo je postupak otkazivanja ugovora o radu koji je u tijeku i donošenja odluke o razrješenju s dužnosti višeg vještaka koju donosi Upravno vijeće HZMO-a, što očekujemo na idućoj sjednici - kratko je rekao glasnogovornik Filip Dujmović. Nije precizirao zašto postupak otkazivanja ugovora traje toliko dugo niti kada će se Upravno vijeće sastati i razriješiti Debač s dužnosti.

Upućuje na odvjetnika

Prozvana vještakinja nije htjela komunicirati s novinarima. Preko posrednika, najvjerojatnije člana obitelji, uputila nas je na svog odvjetnika dr. Ljubomira Valkovića. On nam je rekao da ne sudjeluje u postupku koji HZMO sada vodi, no kako zna da je gđa Debač na bolovanju. Zasmetale su mu ocjene da bi se možda moglo raditi o bolovanju koje je otvoreno radi odugovlačenja dobivanja otkaza. - Mislim da to nije potrebno tako shvaćati. Možda je žena stvarno bolesna. Ružno je donositi tako negativne zaključke - rekao je. Kada smo ga pitali zna li išta o zdravstvenom stanju vještakinje Debač, rekao je da je neprofesionalno uopće pitati takvo što.

Nije jedina?

- I da znam, sigurno vam ne bih rekao - objasnio je. Među zaposlenicima HZMO-a pronio se glas da Nada Debač nije jedina kojoj se gleda kroz prste. Još je barem jedna osoba, kažu, bila važan dio Rubaline kriminalne mreže, no umjesto da bude kažnjena, nagrađena je promaknućem na jednu od rukovodećih pozicija. Te informacije nismo uspjeli službeno potvrditi. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.