Napad izraelskog ratnog zrakoplova u blizini glavnog grada Sirije

26.12.2018. 11:36:00

 Izraelski borbeni avioni lete iznad Libanona ispalio rakete prema područjima u blizini sirijske prijestolnice Damaska u utorak navečer, udaranje skladište oružja i ranio tri vojnika, izvijestili sirijski državni mediji, rekavši da je većina raketa je oborila protuzračne obrane.

TV, citirajući neimenovanog vojnog dužnosnika, identificirao je ratne zrakoplove kao izraelske. Državna državna novinska agencija Libanon ranije je izvijestila da su izraelski ratni zrakoplovi letjeli na maloj nadmorskoj visini preko dijelova južnog Libanona.

Britanski sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, ratni posmatrač, izjavio je kako su izraelski zračni napadi usmjereni na tri položaja južno od Damaska, a to su skladišta oružja libanonske militantne skupine Hezbollah i iranskih snaga. Prijavljeni napad u blizini Damaska ​​prvi je otkako je američki predsjednik Donald Trump objavio prošlog tjedna kako će SAD povući sve svoje 2.000 vojnika u Siriji, što je potez koji će ostaviti kontrolu nad naftom bogatom istočnom trećom Sirijom. Nakon Trumpove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako će Izrael "nastaviti djelovati protiv pokušaja Irana da se vojno učvrsti u Siriji, iu mjeri u kojoj je to potrebno, čak ćemo i tamo proširiti naše akcije".
Ovaj okvirni snimak snimljen u službenoj tiskovnoj agenciji SANA pokazuje da rakete lete u nebo blizu Damaska, Sirija, u utorak, 25. prosinca 2018. Izraelski ratni zrakoplovi lete iznad Libanona kasno u utorak ujutro ispalili rakete prema područjima u blizini sirijske prijestolnice Damaska , koji su pogodili skladište oružja i ranili troje vojnika, izvijestili su sirijski državni mediji, rekavši da je većina raketa oborena od strane postrojbi protuzračne obrane.  (SANA putem AP-a)
Ovaj okvirni snimak snimljen u službenoj tiskovnoj agenciji SANA pokazuje da rakete lete u nebo blizu Damaska, Sirija, u utorak, 25. prosinca 2018. Izraelski ratni zrakoplovi lete iznad Libanona kasno u utorak ujutro ispalili rakete prema područjima u blizini sirijske prijestolnice Damaska , koji su pogodili skladište oružja i ranili troje vojnika, izvijestili su sirijski državni mediji, rekavši da je većina raketa oborena od strane postrojbi protuzračne obrane. (SANA putem AP-a)
Gotovo sat vremena nakon što su napadi počeli, stanovnici Damaska ​​još uvijek su mogli čuti kako jedinice zračne obrane pucaju u mete u zraku. "Agresija je još uvijek u tijeku", rekao je voditelj na državnoj televiziji, koji je prekinuo svoje programe za emitiranje patriotskih pjesama. Kasnije je TV citirao neimenovanog vojnog dužnosnika koji je rekao da su sirijske zračne odbrane "oborile većinu raketa prije nego što su postigle svoje ciljeve, a agresija je oštetila skladište oružja i ranila tri vojnika". Dodaje se kako su izraelski ratni zrakoplovi ispalili rakete iz libanskog zračnog prostora. Izraelska vojna glasnogovornica nije potvrdila racije, ali je u priopćenju kazala kako je "aktiviran sustav zračne obrane protiv protuzrakoplovne rakete koja je puštena iz Sirije". Izraelska vojska nije prijavila nikakvu štetu ili ozljede. Vjeruje se da je Izrael bio iza niza zračnih napada u prošlosti koji su uglavnom bili usmjereni na iranske i Hezbollahove snage koje se bore zajedno s vladom u Siriji. Napad u utorak prvi je od napada na rakete na južnoj periferiji Damaska ​​29. studenog. Rusija je priopćila kako je u listopadu u Siriju isporučila sustav zračne obrane S-300. To je uslijedilo nakon rušenja ruskog izviđačkog zrakoplova od strane sirijskih snaga koje su reagirale na izraelski zračni napad, prijateljski požar koji je potaknuo regionalne nape  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.