NAPAD NA PLASTOVO 24. SRPNJA 1991. GODINE

24.07.2022. 10:53:00

Krajem srpnja 1991. godine došlo je do prvih oružanih sukoba izmedu Hrvata i Srba na širem šibenskom području. Prve čarke počele su se dogadati u okolici Skradina gdje srpski pobunjenici iz sela Gorice pokušavali prekinuti komunikaciju Skradin — Bribirske mostine, a glavna im je meta bilo susjedno selo Vaćani. Hrvatske snage na tom području bile su organizirane kroz policiju, skradinsku satniju u sastavu novoosnovane 113. šibenske brigade i Narodnu zaštitu. Dio domaćih Srba iz sela Bratiškovci odlazi na obuku u Golubić kraj Knina te se priključuje sastavima milicije SAO Krajine. Upravo je u tom i susjednom selu Plastovo na današnji dan, 24. srpnja 1991. godine, došlo do otvorenog sukoba. U ranim jutamjim satima pobunjeni Srbi zaustavili su policijsku patrolu na barikadi u Plastovu te na nju otvorili vatru uslijed koje su ranjena četvorica hrvatskih policajaca. lako lakše ranjeni uspjeli su odbiti napad te im uskoro dolazi pojačanje, dvojica policajaca iz zaseoka Sladići te skupina policajaca iz Dubravica koje je predvodio Krešimir Škugor. S izvidnicima iz skradinske satnije 113. brigade stiglo je i vozilo hitne pomoći koja je pružila pomoć lakše ranjenima, a teže ranjene prebacila do šibenske bolnice.

Situacija se nakon toga dodatno zaoštrila, u pomoć hrvatskim snagama dolazi specijalna policija iz Šibenika, a uskoro pristiže i JNA koja transporterima izvlači teže ranjene s druge strane te postavlja tampon zonu izmedu pobunjenika i hrvatskih snaga. U popodnevnim satima dogovorena je s JNA evakuacija civila iz hrvatskih zaseoka u Plastovu. Nakon napete noći s 24. na 25. srpnja sukob se nastavio u jutamjim satima kada su hrvatske snage krenule u napad na selo. U njemu je ranjen pripadnik 113. brigade Duško Strunje koji se za Novi tjednik - glasilo šibensko-kninske županije jednom prilikom spomenuo tog teškog trenutka: "S 24. na 25. srpnja dobili smo zapovijed o oslobadanju hrvatskog sela Plastovo koje su uz potporu JNA zauzeli mjesni četnici. Ujutro smo došli u Dubravice, rasporedili se po vodovima i svatko je otišao na svoj zadani pravac. Moja postrojba došla je iznad Plastova i tijekom noći zauzela svoj položaj. Dobro se sjećam da je ujutro sunce granulo iza naših leda. U nama je sve 'gorjelo', jer tu su bili naši ljudi, civili, i jedva smo čekali da nešto poduzmemo. Ubrzo smo primijetili i četnike u selu. Počela je borba, htjeli smo ih istjerati odatle, osloboditi naše civile. Pješačka paljba trajala je dva, tri sata, negdje do 11.30 sati, a onda je uslijedila gotovo pa borba prsa o prsa. U tom kaosu ranjen samu u desnu potkoljenicu, zadobio sam četiri prostrijeljne rane od 6/ 7 rasprskavajućih, tzv. dum-dum metaka. U tom momentu samo mi je bljesnulo u očima, kao munja. Nisam ni znao da sam ranjen, to sam saznao tek kad su mi to rekle kolege. Tada sam vidio da su mi hlače i čizme izrešetane i krvave. U meduvremenu su četnici započeli i topnički napad iz sela Eraković kod Bratiškovaca. Za to vrijeme kolege Mile Marasović i pokojni Bore Bratić su me onako ranjenog izvukli do jednog puta gdje nas je čekalo sanitetsko vozilo s doktorom Alujevićem i njegovom ekipom i zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji noga mi je spašena." U sukob se kao i dan ranije umiješala JNA nakon čega su se hrvatske snage vratile na početne pozicije. "Ovi dogadaji koji su obilježili krvavi srpanj u skradinskom zaledu početak su stradanja branitelja šibenskog kraja, ali i dokaz da su snage MUP-a i ZNG-a bile složne i spremne za obranu.', prisjetio se jednom prilikom Ivica Ajduković, zapovjednik specijalne policije koja je u napadu na Plastovo odigrala značajnu ulogu. Autor teksta — Borna Marinić lzvor — Novi tjednik - glasilo šibensko-kninske županije "Napad četnika na Plastovo 24. i 25. srpnja 1991. godine" 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.