Napadač je koristio 'kostolomca', zbog toga mnogi i spominju elemente terorističkog čina

15.10.2020. 15:37:00

Novi detalj da je 22-godišnji atentator Danijel Bezuk na Trg Svetog Marka došao s posebnim kalašnjikovom manjih dimenzija i kalibra objašnjava i sve češće tvrdnje analitičara, pa i samog premijera Andreja Plenkovića, da ovaj događaj treba okarakterizirati i kao terorizam.

Objavljeno je da je riječ o posebnom kalašnjikovu, koji za razliku od regularne verzije, nema municiju 7,62 x 39 milimetara, nego metak 5,45 x 39 milimetara. Malih je dimenzija, tek 70-tak centimetara dužine, pa je pogodan za skrivanje uz tijelo, primjerice ispod jakne.

O kakvom je oružju riječ, najbolje govori i njegov nadimak "kostolomac", jer metak ima veću brzinu, slabije je zaustavne snage i lakšeg zrna, što znači da ima manju probojnost, no kada uđe u tijelo raspada se, a komadići zrna potom često "lutaju" po tijelu.

Samim time učinak takvog metka je razorniji i daleko pogubniji za ljudsko tijelo. Poznato je da su taj kalašnjikov, inače nastao sredinom 1980.-ih, rado koristile sovjetske specijalne jedinice u Afganistanu prilikom čišćenja rovova, špilja i jama u kojima su se skrivali mudžahedini, piše Večernji list.

Kostolomac je oružje koje je, dakle, namijenjeno za likvidacije. Poznato je i da su hrvatske oružane snage, pogotovo one u nekim specijaliziranim postrojbama, tijekom Domovinskog rata također koristile ovaj "smanjeni" kalašnjikov, no razlikuju se procjene oko toga koliko je komada tog oružja stiglo u Hrvatsku tijekom rata. Neki tvrde da je riječ o stotinjak primjeraka, dok drugi kažu da je riječ o većem broju takvih kalašnjikova.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u srijedu je na press konferenciji rekao da pokušaj ubojstva na Markovu trgu ima elemente terorističkog čina.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: av/Davor Ivanković/Foto: Josip Regović/Pixsell

Autor: