Napravio je BANCI ono što bi možda željeli mnogi od vas!

09.08.2013. 11:49:01

Dmitrij Agarkov (42) zeznuo je vodeću rusku online banku i to na 'bankarski' način. Sam je izmijenio ugovorne odredbe, a u banci su samo robotski lupili pečat. Dmitrij Agarkov (42) iz ruskog grada Voronježa uspio je u onome o čemu mnogi diljem svijeta maštaju - 'zeznuo' je banku! Još 2008. godine na njegovu je kućnu adresu stigla ponuda vodeće ruske online banke Tinkoff Credit Systems o korištenju kreditne kartice. Uvjeti mu i nisu bili nešto privlačni pa je na predloženom ugovoru, koji je kasnije poslao natrag banci, prepravio sve što mu nije odgovaralo. >> Tužiteljstvo: Bivši dužnosnici Vatikanske banke prali su novac Kako javlja ruska državna televizija RT, Dmitrij si je pri prepravljanju ugovora dao oduška. Kamatu je smanjio na nulu, prekrižio je sve naknade, a osigurao se i za slučaj da banka jednostrano pokuša promijeniti ugovorne odredbe. Naveo je da mu banka za svaku promjenu mora platiti tri milijuna rubalja (91.000 američkih dolara), a za jednostrano otkazivanje ugovora šest milijuna rubalja (182.000 dolara). Za divno čudo, prepravljeni ugovor koji je poslao banci vratio mu se pečatiran i potpisan, a kući mu je stigla i kreditna kartica. Njegov odvjetnik Dmitrij Mihaljevič kaže da se, prema ugovoru, banka obvezala posuditi mu koliko god novca on poželi. 'Da je poželio kupiti otok negdje u Maleziji, banka bi mu morala dati novac za to', dodaje Mihaljevič. No, prošle su dvije godine, a iako Agarkov za to vrijeme nije ni pomišljao o šopingu u Maleziji, banka ga se 2010. godine poželjela riješiti. Jednostrano je otkazala ugovor, a 2012. godine ga je i tužila zbog 45.000 neplaćenih rubalja za kojekakve naknade i kamate, premda ih u ugovoru zapravo nije bilo. Sud je stao na Dmitrijevu stranu, proglasivši prepravljeni ugovor potpuno valjanim, a banka je morala priznati da je pogriješila. Odvjetnik Mihaljevič ironično kaže da su na sudu kazali ono što obično govore njihovi klijenti: 'Ugovor nismo ni pročitali!'. Agarkov je na kraju pokrenuo protutužbu i sada od banke zbog jednostranog raskida i nepoštivanja ugovora ukupno potražuje 30 milijuna rubalja (909.000 dolara). Direktor banke u kojoj očito ne čitaju ugovore Oleg Tinkov na svom je Twitter profilu najavio žestoku borbu. 'Naši odvjetnici smatraju da neće dobiti novac, nego četiri godine zatvora zbog prijevare. (...) Kod nas je sve jasno i transparentno', napisao je. Tko je u pravu, sud bi mogao odlučiti u rujnu, za kada je zakazano sljedeće ročište. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.