Nasilnik koji je brutalno premlatio bivšu djevojku u Zadru, zatražio je izuzeća suca

11.10.2018. 14:50:58

Nasilnik koji je brutalno premlatio bivšu djevojku u Zadru, zatražio je izuzeća suca: Žele i prebacivanje suđenja u Šibenik Zbog niza okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost, Andrej Korljan, odvjetnik optuženog Darka Kovačevića Daruvarca zatražio je u četvrtak na početku suđenja izuzeće od obavljanja sudačke dužnosti raspravnog suca Tomislava Šimića, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov, kao nadležne za odlučivanje o izuzeću suca Šimića, Ivane Klišmanić, sutkinje Općinskog suda u Zadru i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i Borisa Babića, predsjednika Županijskog suda u Zadru kao nadležnog za odlučivanje o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov.
Posebno važnom istaknuo je okolnost da je 11. rujna oko 11 sati ujutro raspravni sudac Tomislav Šimić posjetio okrivljenika u zatvorskoj ćeliji broj 4 Zatvora u Zadru direktno mu se obrativši riječima kako će ga on suditi te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje. "Tom prigodom sudac Šimić direktno se obratio okrivljeniku ispred njegovih zatvorskih cimera, te u nazočnosti pravosudnog policajca. Okrivljenik je ostao zatečen ovakvim postupanjem raspravnog suca, shvatio ga na neki način kao prijetnju koja je kod njega apsolutno stvorila dojam pristranosti suca i izazvala sumnju da pred tim sucem može imati pravično suđenje", rekao je odvjetnik, javlja Zadarski. Štoviše, kako je naglasio, ovaj posjet suca Šimića okrivljeniku u zatvorskoj ćeliji dogodio se prije nego što je okrivljenik primio rješenje optužnog vijeća o potvrđivanju optužnice, što znači da je raspravni sudac, čim je saznao da mu je predmet dodijeljen u rad, odmah pohitao u zatvor kako bi suđenje najavio okrivljeniku prije nego što je ovaj uopće mogao znati tko mu je dodijeljen za raspravnog suca jer još nije primio odluku o potvrđivanju optužnice. Okrivljenik ima saznanja da ovaj sudac prije toga mjesecima nije bio u istražnom zatvoru, pa ga je ovaj posjet suca uistinu zabrinuo i kod njega stvorio uvjerenje da taj sudac nije do kraja objektivan i nepristran te da pred njim neće ostvariti svoje pravo na pravično suđenje, odnosno izazvao je bojazan da je i on podlegao medijskom pritisku i nastaloj atmosferi koja prati ovaj kazneni postupak od samog početka, rekao je Korljan predloživši između ostalog da se od Zatvora u Zadru pribave podaci kada je raspravnom sucu predmet dodijeljen u rad, te da se ispitaju zatvorenici i pravosudni policajac. Sudac Šimić je rekao da je bio nadležan za obilazak kao sudac istrage i i da je tog dana obišao sve zatvorenike. "Kleveta je da sam rekao da ne traže on i odvjetnik odgodu. Da sam to rekao, obrana bi izuzeće tražila odmah, a ne sad. Obrana ovo radi jer pritvor optuženiku traje do 14. prosinca. Jedini im cilj je da zatvorenik što prije izađe iz zatvora. Ovo je očita zlouporaba procesnih prava obrane", rekao je Šimić. Podsjetimo, riječ je o slučaju koji je zgrozio javnost. Darko Kovačević zvani Daruvarac optužen je zbog brutalnog premlaćivanja svoje bivše djevojke u zadarskom kafiću. Slomio joj je kosti lica, nos i tri zuba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.