Nastavlja se borba protiv pirata: Žele blokirati najpopularnije piratske stranice!

25.05.2013. 11:57:00

U Velikoj Britaniji blokirane su još dvije piratske stranice, a organizacije glazbenika i filmaša napravile su popis 25 popularnih piratskih stranica koje žele blokirati Tijekom posljednjih godinu dana u Velikoj Britaniji blokirano je nekoliko internetskih stranica putem kojih su korisnici mogli skidati piratski sadržaj – prošle je godine blokirana vjerojatno najpopularnija stranica The Pirate Bay, a početkom ove godine pružatelji internetskih usluga morali su blokirati pristup stranicama Kickass Torrents, H33T i Fenopy. Isohunt kriv za kršenje autorskih prava! Čini se da britanska udruženja filmaša i glazbenika žele blokirati sve najveće stranice putem kojih korisnici mogu pristupati piratskom sadržaju te su, prema informacijama objavljenim na BBC-u, objavili popis od čak 25 internetskih stranica za skidanje piratskog sadržaja koje žele blokirati. Posljednje ‘žrtve’ pritiska organizacija za zaštitu autorskih parava na pirate u toj zemlji su stranice Movie2K i Download4All kojima su, nakon sudske odluke, najveći pružatelji internetskih usluga u toj zemlji poput BT-a, Virgina, Talk Talka i Skyja morali blokirati pristup. Naime, čelnici udruženja filmaša MPA tvrdili su da ove stranice krše zakone Velike Britanije vezane uz autorska prava i patente jer se putem njih mogu skidati i streamati filmovi koji se prethodno ‘ripaju’ s DVD-a. Britanski je sud prihvatio njihove tvrdnje te su donijeli odluku kojom zahtjeva od pružatelja internetskih usluga da blokiraju pristup tim stranicama. Sada se ukupan broj piratskih stranica koje su blokirane u toj zemlji do sada popeo na šest, no s obzirom na navedeni popis od 25 piratskih stranica koje se želi blokirati, čini se da bi se broj blokiranih stranica uskoro mogao uvelike povećati. Popis ovih stranica trenutno kruži među diskografima u Velikoj Britaniji kako bi provjerili jesu li neke glazbene kompanije licencirale glazbu na tim stranicama ili je riječ o piratskoj glazbi. Udar na pirate: Surfat će internetom dial-up brzinama! Na ovom popisu nalaze se i neke od najpopularnijih stranica za pristup piratskom sadržaju poput Isohunta, Groovesharka, Filestubea i Monove, a na BBC-u ipak upozoravaju da, prema dosadašnjem iskustvu, vjerojatno je da organizacije za zaštitu autorskih prava neće uspjeti blokirati sve stranice s ovog popisa, no u budućnosti možemo očekivati blokiranje pristupa nekim od tih stranica. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.