Nastavljaju se oborine: u drugom siječanjskom tjednu u nekim krajevima snijeg

03.01.2021. 08:54:00

Kad već nije suho, barem nije odviše hladno. Tako će biti i u nedjelju i u prvom dijelu novoga tjedna, do kada će se nastaviti razmjerno toplo vrijeme za početak godine, na Jadranu i razmjerno vjetrovito, uz prevladavajuće jugo i jugozapadnjak, piše HRT.

Naravno, pritom i dalje promjenjivo. I dok će u sjevernijim hrvatskim krajevima kiša gdjekad i izostati, na Jadranu i područjima uz njega padat će svakodnevno, u mnogim mjestima povremeno i obilno – u nedjelju još osobito na jugu Hrvatske, a u drugom dijelu utorka i početkom srijede uzduž cijeloga Jadrana i uz njega. Pritom će u većini gorske Hrvatske vrlo vjerojatno padati i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, ponegdje moguće i debljeg, a lepršanja pahulja može biti i u nekim nizinama, uglavnom središnje Hrvatske. 

Hladnije u 2. siječanjskome tjednu?

A nakon razmjerno toplog prvog siječanjskog tjedna, sve je veća vjerojatnost da će u drugom tjednu biti osjetno hladnije, uz povremeni snijeg moguć i u nizinama, što bi mnogima moglo dodatno otežati život… I dok se to još može promijeniti, ono što je prošlo više ne – a to je ponegdje bilo iznimno.

Prema još neslužbenim analizama, koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a, srednja godišnja temperatura zraka 2020. godine na Zavižanu je bila 5,3 °C – kao i rekordna iz 2019. godine, te 2015. i 2014. Odmah iza rekordne je srednja temperatura zraka prošle godine u Splitu, a u Rijeci i Dubrovniku je na “samo” 3. mjestu!?

Nekima će možda biti zanimljive i preliminarne analize globalne temperature zraka, koje je prema podacima Japanske meteorološke službe pripremio škotski meteorolog Scott Duncan, i prema kojima je 2020. godina najtoplija u znanoj povijesti mjerenja. Naravno, još se čeka službena potvrda Svjetske meteorološke organizacije. Posljednje analize bile su na istom “tragu”…

dr. sc. Tanja Renko: “Nedjelja će na istoku Hrvatske biti promjenjivo oblačna, uz sunčana razdoblja, mjestimice i dulja, a povremene kiše, većinom slabe, bit će uglavnom u Podunavlju, gdje će puhati i povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Bit će i dalje razmjerno toplo, ujutro uz temperaturu od 2 do 4 °C, a najviša dnevna između 8 i 11 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo, u Lici veći dio dana i pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše, u najvišem gorju susnježice i snijega, a mjestimice će pasti i više od 20 litara po četvornome metru. Jugo i jugozapadnjak oslabjet će i okrenuti prolazno na istočni vjetar, u noći na ponedjeljak i buru.

U Dalmaciji umjereno i pretežno oblačno te osobito u prvom dijelu dana i vjetrovito, uz jako jugo koje će poslijepodne slabjeti te uz obalu navečer okrenuti na istočnjak i buru. Bit će i izraženijih pljuskova s kojima će pasti i obilnija oborina. Temperatura zraka ujutro uglavnom od 6 do 11 °C, a najviša dnevna između 11 i 14 °C, u unutrašnjosti od 8 do 10 °C. 

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavajuće oblačno, kišovito i vjetrovito. Jugo će biti jako pa i olujno u prvom dijelu dana, a past će mjestimice i više od 50 litara po četvornome metru. Na Sniježnici će padati i susnježica i snijeg. Temperatura zraka uglavnom od 9 do 13 °C.”

I dalje promjenjivo, uz oborine, a na Jadranu povremeno i vjetrovito

“Vrlo promjenjivo vrijeme nastavit će se i idućih dana, na Jadranu povremeno donoseći i obilnije pljuskove te jak i olujan vjetar, posebice u utorak i srijedu. Temperatura zraka malo će se sniziti.

Hladnije i na kopnu, posebice danju, ali će “minusi” još uglavnom izostati. Uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme u utorak i srijedu u gorju će nastati novi znatniji snježni pokrivač, a susnježice prolazno može biti i u nekim nizinama središnje Hrvatske.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: epa

Autor: