Nataša Novaković: Istražujemo i guvernera HNB-a, Borisa Vujčića

15.02.2022. 11:12:00

Prema novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa oko 4000 obveznika mora predočiti svoje imovinske kartice, što je 1500 imovinskih kartica više nego dosad. Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa požalila se na televiziji N1 kako su zatrpani imovinskim karticama, a Povjerenstvo ima premalo zaposlenih. 

Gordan Jandroković i prijatelj

Najprije je govorila o Gordanu Jandrokoviću i navodima da je pogodovao prijatelju:

“Što se tiče tog predmeta, odnosno tog medijskog napisa, Povjerenstvo je još uvijek u fazi prikupljanja podataka, da se utvrde činjenice. Nakon toga ćemo vidjeti na radnom sastanku u kojem smjeru ćemo dalje. 

Ne mogu ići u konkretan predmet. Povjerenstvo istražuje ono što je činjenično najbliže onome čime se bavimo, nekakvim sukobom privatnog i javanog inetresa, ali zaista detalje ne mogu izlagati”, rekla je.

“Istražujemo i Vujčića”

Osvrnula se potom na međunarodnu novčanu nagradu koju je dobio guverner HNB-a, Boris Vujčić:

“Što se toga tiče, činjenica je da prema našem zakonu svaki dužnosnik može primiti međunarodnu i državnu nagradu bez obzira na iznos. Nagrada nije ni na koji način ograničena, ne može se lokalno, ako je međunarodno može, može se i državno, ali pokušavamo još činjenično utvrditi o kakvoj se točno nagradi radi.

Ako se radi o međunarodnoj nagradi, vi ako pogledate zakon tamo jasno stoji da na to imate pravo. Eventualno ako ne znate je li to ta vrsta nagrade, pa pitate, ali ako se radi o međunarodnoj nagradi, članak jasno kaže da se to smije primiti. Uvijek je dobro pitati jer nikad ne znate skriva li se nešto jer naš zakon je dosta nejasan, ali ne mislim da je propust ako to stavite tek u imovinsku karticu, a ne objavite prije”, veli.

Viceguverner i vila

Što se, pak, tiče viceguvernera, koji je kupio vilu koja je bila u cesiji: 

“Prema informacijama koje su sada u javnosti, to je odluka HNB-a da Zagrebačka banka pusti taj dug još 2017. kada on još nije bio niti dužnosnik, dakle nije potpadao pod naš zakon, a činjenica je da tu imate i HNB i Zagrebačku banku i Agenciju za potraživanje i Povjerenstvo nema tu što istraživati”, kaže.

Ministar Banožić i državni stan

U nastavku je govorila o ministru Mariju Banožiću i državnom stanu:

“Taj predmet je stvarno u završnoj fazi, čekamo još jedan dokument i čim dođe on će ići na sjednicu.

Ovo nije predmet jedini koji smo imali oko stanova, oni se doista dodjeljuju no dužnosnici imaju pravo na kvadraturu, ona se poveća s obzirom na broj članova obitelji, onda morate nadoplaćivati i razliku između kvadrature koja vam pripada i one koju doista imate, postoji niz elemenata koje moramo istraživati, recimo primaju li naknadu za odvojeni život, postoji niz pitanja koji je u svakom slučaju jednak”, veli. 

Na upit, je li u redu da netko ima stan i prima naknadu za odvojeni život, Novaković odgovara:

“Ne mogu se sjetiti da smo imali samo takav predmet i onda je tu uvijek pitanje tko je o tome odlučivao, morate napraviti neku uzročno posljedičnu vezu privatnog i javnog interesa, ali vjerojatno bi takve predmete i Povjerenstvo moglo istraživati.

Teško mi je odvojiti sad moje mišljenje od mišljenja kolega. Opet je pitanje kako je do toga došlo i tko je dao da ima i jedno i drugo. Je li sam sebi ili mu je netko drugi? Svaki predmet je poseban”.

Treba donijeti novu uredbu

Kaže i kako bi cijeli taj dio zakona trebalo urediti:

“Možda je ovo situacija za donošenje nove uredbe jer ova sada zapravo više nije na snazi, a i dalje se koristi. Dosta je nesređena situacija, rekla bih. Možete se držati prakse koja je bila dosad, a istovremeno se možete ponašati i kao da uredbe nema. Meni ovako izgleda kao da se držimo te uredbe koja nije na snazi, ali ne znam zašto se ne napiše nova.

O Frki Petešiću

Komentirala je i slučaj predstojnika premijerovog ureda Zvonimira Frke Petešića:

“Da, tu su već neki dopisi i otišli van, neki odgovor smo već dobili, sada čekamo još neku dokumentaciju pa ćemo vidjeti što je s time. Više nemamo postupak kao prije, nema više otvaranja predmeta. Mi imamo utvrđivanje činjenica, radni sastanak na kojem donosimo odluku i jedna jedina sjednica, ali u svakom tom predmetu koji je od Božića 2021. mi ćemo istražiti činjenice i obratiti se dužnosniku na kojeg se predmet odnosi.

Mi ne šaljemo dopise dužnosnicima. Ako smatramo da postoje neki elementi povrede zakona, onda ćemo ići prema dužnosniku. Ako samo istražujemo činjenice onda ne idemo prema dužnosniku nego prema institucijama”, objasnila je.

“Jako puno novih obveznika”

Novaković se zaključno požalila:

“Dobili smo gotovo sve od onih obveznika koji su i prije imali tu obvezu. To je oko 1.800 kartica, još ih moramo dobiti od pasivnih mandata oko 500-600 i još 1.500 novih. To je ogroman broj. Jako je puno novih obveznika koji imaju jako puno pitanja. Totalno smo zameteni imovinskim karticama, pitanjima, očitovanjima, stvarima koje jesu bitne, ali otežavaju bavljenje velikim predmetima.

Mi zapravo imamo još jedan problem, osim tog odjela, mi smo dobili dozvolu za tri osobe za zaposliti ove godine, ali dvije osobe odlaze. Realno za 4000 obveznika, za sve to napraviti, mislim da bi taj odjel trebalo činiti minimalno 10 osoba.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ak/Foto: snimka zaslona N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.