Navijači prozvali policiju: ‘Nemate pametnija posla nego ganjati klince koji su malo dimili rano jutro? Što ćemo sa svastikom?’

20.04.2022. 16:36:00

“Rivu su u plavi dim uoči posljednjeg derbija zavili BBB-ovci iz Zadra: Evo kakva im kazna prijeti i koliko bi ih moglo stajati izbjegavanje zatvora”, vijest je koju je Slobodna Dalmacija objavila na Facebooku, a nakon koje su njihovi pratitelji prozvali policiju zbog nepronalaska autora svastike na Poljudu. 

“Da su tako brzo tražili ko je crt’o svastiku na Poljudu bili bi za pohvalu, a ovako za žaljenje zbog jedne obične šale”, komentirao je jedan od korisnika.

“Sramota pa dečki su uspjeli nadmudriti Splićane nisu nista razbijali, ili nekoga tukli šta bi radi ovoga trebali u zatvor SRAMOTA jaka istraga se provela. Još jednom BRAVO za dečke ,a policija neka nađe onoga tko je napravio Svastiku na Poljudu “, dodao je drugi.

“Šta bi sa onima sto su bacali boce i kamenja na buseve, zna li se šta?
Tko je crtao svastiku, pitam za prijatelja ?”, piše treći.

“Ja mislio oni istražili i otkrili odgovorne za svastiku ????????”, ističe četvrti.

“Jako žalosno i tužno…nego kako stoji istraga sa svastikom?”, pita se peti.

“”Draga policijo”, a svastika? Ma vi ste diletanti!”, dodaje još jedan korisnik.

“Kaj nema policija pametnija posla nego ganjati klince koji su malo dimili rano jutro. Pa riva je tad bila poluprazna, i nikakva šteta se nije dogodila. Šta ćemo sa onom svastikom? Di su tu organi reda?”, zaključuje jedan od korisnika Facebooka.

 
 
 
Slučaj svastika

Podsjetimo, Luka Modrić i Vatreni su do splitskog skandala bili uvjerljivo prvi u skupini u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016., ozračje oko reprezentacije bilo je sjajno, mediji su bili puni hvale za izbornika Niku Kovača. No, zbog kukastog križa UEFA je Hrvatskoj oduzela bod, fenomenalna atmosfera je raspršena. Igrači su se razočarani počeli pitati ”za koga mi to zapravo igramo”, uslijedile su loše igre, smjena izbornika Kovača. Tek dolaskom Ante Čačića situacija se stabilizirala i Vatreni su izborili Euro u Francuskoj.

Tko su autori svastike na Poljudu i je li to zapravo bio napad na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pokušaj da se uoči velikog derbija protiv višestrukog svjetskog prvaka Italije nanese hrvatskom nogometu nepopravljiva šteta, obezglavi Hrvatski nogometni savez, a Vatrene na duže vrijeme izbaci sa svjetske nogometne pozornice?

U to vrijeme, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Ranko Ostojić, najavio je skoro rješenje ”slučaja svastika.”  Naime, u sedmom mjesecu 2015. Ranko Ostojić izjavio je kako je policija na dobrom tragu da riješi slučaj kukastog križa na stadionu Poljud te da je siguran kako će ga riješiti. ”Najbrže moguće i kada se prikupe dokazi da netko bude priveden”, rekao je tada Ostojić.

Splitska policija je u istom, sedmom mjesecu 2015., objavila i snimku dvojice muškaraca koji se sumnjiče za crtanje svastike na poljudskom stadionu, zamolili su pomoć građana, da im dojave ako prepoznaju osobe sa snimke. Zapis je snimljen u noći na 9. lipnja, dakle, tri dana prije odigravanja kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Italije

No, rješenja nije bilo. Osobe koje su ulovljene na snimkama jedne od 80-ak nadzornih kamera na Poljudu nisu identificirane zbog loše kvalitete snimke.

Velika kazna
Disciplinska komisija Europskog nogometnog saveza (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) oduzimanjem jednog boda u natjecanju kvalifikacija za EURO 2016., zbog “rasističkog ponašanja”, odnosno kukastog križa koji je bio vidljiv na travnjaku splitskog Poljuda tijekom utakmice Hrvatska – Italija koja se igrala 12. lipnja 2015. godine.

Usto, HNS je kažnjen sa 100.000 eura, a iduće dvije domaće utakmice u UEFA-inim natjecanjima ponovno su Vatreni igrali bez publike, kao i protiv Italije, do kraja tih kvalifikacija za Euro, prema kazni u UEFA-e, Hrvatska je dobila zabranu igranja na stadionu Poljud.  Hrvatskoj je u to vrijeme u ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo preostao još samo jedan domaći susret s Bugarskom. Srećom, Vatreni su kvalifikacije izgurali uspješno i plasirali se na Euro, koje se 2016. igralo u Francuskoj.

Bila je to najteža kazna koju je HNS do tada dobio od svog osnutka.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto: Snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.