NE MIRI SE S OSLOBAĐAJUĆOM PRESUDOM! ‘Pripadnici ATJ Lučko moraju odgovarati za Grubore’

04.03.2016. 21:25:37

VESNA TERŠELIČ " Zbog zavjere šutnje između tridesetak sudionika akcije u kojoj je ubijeno šest starijih srpskih civila kao i neučinkovitosti istrage i suđenja, teret odgovornosti zbog počinjenog zločina, još uvijek ostaje na svim pripadnicima ATJ Lučko", tvrdi Vesna Teršelič. Nedavno je oslobađajućom presudom okončano ponovljeno suđenje pripadnicima ATJ Lučko za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Gruborima. S tim se nikako ne miri Vesna Teršelič, voditeljica Documente: – Zbog zavjere  šutnje između tridesetak sudionika akcije u kojoj je ubijeno šest starijih srpskih civila kao i neučinkovitosti istrage i suđenja, teret odgovornosti zbog počinjenog zločina, još uvijek ostaje na svim pripadnicima ATJ Lučko. Ako taj zločin, koji su i prema tvrdnji suca Turudića nesumnjivo počinili pripadnici elitne jedinice hrvatske specijalne policije, ostane bez osude, predstavljat će trajnu sramotu za Hrvatsku. Očekujemo da će se Državno odvjetništvo RH žaliti na oslobađajuću presudu. Očekujemo i da će DORH pokrenuti istragu protiv drugih pripanika ATJ Lučko za koje je utvrdjeno da su među njima nedvojbeno počinitelji zločina. Zabrinjava i da je DORH prekvalificirao optužbe koje su upućivale na zapovjednu odgovornost Željka Sačića u pomaganje kaznenog djela ratnog zločina za koje je nastupila zastara, posebno jer su tijekom ovog postupka brojni svjedoci (Marko Gojević, Karolj Dondo, Čedo Romanić, Zvonko Gambiroža te Stjepan Buhin) spominjali  prisutnost temeljne policije koja je trebala obaviti očevid u selu, ali i Sačićevo korištenje fukcije i utjecaja da se očevid spriječi pod svaku cijenu – stav je Vesne Teršelič, ali i Zorana Pusića, sad već povijesnim neprijateljima pripadnika Lučkog koje su svojevremeno nazvali mafijom. -– Strašna je ta zavjera šutnje u ATJ Lučko koja je specifična za određene kriminalne organizacije. Nakon zločina u Gruborima namjerno su opstruirane istražne radnje i to je sasvim sigurno. Ova oslobađajuća presuda je iznenađujuća jer i sam je sud ustvrdio da na ovoj postrojbi leži krivnja. Nadam se da će Vrhovni sud vratiti postupak na odlučivanje prvostupanjskom sudu. Sve dok se ne osude krivci, na ovoj postrojbi ostaje mrlja. Osim toga, obitelji ovih šest žrtava u Gruborima očekuju pravdu i obeštećenje – kazala je prije dvije godine Vesna Teršelič. Predsjednica Documente zajedno sa Zoranom Pusićem pod svaku cijenu očekuje osudu. Kada su Drljo i Krajina oslobođeni, neposredno su prstom uprli u tadašnjeg zapovjednika ATJ Lučko, Željka Sačića: “Na izlazu is sudnice Željko Sačić nam je dobacio: Jeste li zadovoljni s presudom? Pravo je pitanje je li gospodin Sačić zadovoljan, jer iz konstatacije suca Majerovića proizlazi da su zločina počinili pripadnici ATJ Lučko čiji zapovjednik je bio g. Ž. Sačić. Ako bi tko trebao biti zabrinut, to je upravo g. Željko Sačić”, zaključili su Pusić i Teršelič koji ne odustaju od progona pripadnika ATJ Lučko, a naročito Željka Sačića.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.