NE NASJEDAJTE! Pročitajte dva puta: Znate li kakve vam jabuke podvaljuju?

07.10.2020. 10:34:00

Trgovine su prepune starih nekvalitetnih uvoznih jabuka, tvrde domaći proizvođači i kupce pozivaju da kupuju hrvatske proizvode.

Proizvođači upozoravaju da je tržište preplavljeno poljskim jabukama iz lanjske berbe, koje Poljaci prodaju za kunu po kilogramu. No problem nisu samo poljske, već i druge uvozne jabuke. Takve jeftine jabuke slabije kvalitete kod trgovaca ruše cijenu domaćima, a na policama su skuplje od domaćih.

Domaće svježe jabuke moguće je prepoznati po zelenoj, čvrstoj peteljci dok su uvozne jabuke suhe i uglavnom se prodaju po akcijskim cijenama čime se snižava cijena kvalitetnog, domaćeg voća.

I ove godine na hrvatskim plantažama ubrati će se oko 70 tisuća tona jabuka, unatoč tome tržište je već sada krcato nekvalitetnim, uvoznim voćem, uglavnom se radi o starim jabukama koje su kao uvozno voće stigle u Hrvatsku, a na nekima unatoč tome stoji natpis da su proizvedene na hrvatskim OPG-ovima. Radi toga domaći voćari strahuju za budućnost proizvodnje jabuka u Hrvatskoj te nerijetko upozoravaju kako bi nastavi li se ovaj trend domaći konzumenti mogli biti svedeni na uvoznu robu, a to podrazumijeva rast cijena, ali i podvaljivale voća koje bi u normalnim okolnostima završilo na smetlištu.

U Posljskoj se čiste skladišta i hladnjače, a prema svjedočanstvu domaćih voćara to voće često završava u hrvatskim supermarketima. Jabuke uvoznici plaćaju oko jedne kune, a kasnije se kupcima nude i po deset puta višoj cijeni što se dakako manifestira na domaće proizvode kojima se ruši cijena. Voćari stoga smatraju da bi država trebala intervenirati i priskočiti im u pomoć pa stopirati uvoz jabuka sve dok god ima domaćih, što je praksa koja se provodi u Italiji i Austriji te Njemačkoj, koji štiteći svoju proizvodnju ne dopuštaju uvoz ovoga voća dok su god u mogućnosti svojim građanima ponuditi domaći proizvod.

Lani je radi ovih problema osnovan krizni stožer voćarske zajednice i uzgajivača jabuka, ali se situacija nije makla s mrtve točke. Problematično je i to što Hrvatska nema nacionalni standard obilježavanja domaćih jabuka pa se nerijetko uopće ne navodi podrijetlo jabuka koje se prodaju, ili je to porijeklo navedeno sitnim slovima koja rijetko tko čita. Oni koji konzumiraju takve jabuke ne moraju strahovati za zdravlje, no s druge strane upitna je energetska vrijednost i kvaliteta takvih jabuka, što je paradoks jer u isti mah domaće jabuke propadaju na stablima ili trunu po skladištima.

Ministarstvo poljoprivrede u svom tom košmaru pomalo je inertno, jabuke potiču s 20-tak milijuna kuna potpore kako bi se minimalno ublažila šteta po vočnjacima, no to ni izbliza nije dovoljno jer je Hrvatskoj nužna konkretna strategija kojom bi se spasila domaća proizvodnja.

 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno/Foto: Pixabay

Autor: