Nečuveno: Za šefa Društva osječkih arhitekata proslava Oluje je proslava zločina

15.08.2021. 08:48:00

Dan ili dva nakon što je Hrvatska obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja u redakciju Glasa Slavonije pristiglo je reagiranje jednog našeg sugrađanina, koje se odnosilo na, kako tvrdi, “neprimjerenu i uvredljivu objavu” na Facebook profilu. Riječ je o izjavi Osječanina Ivana Cingela, objavljenoj 5. kolovoza ove godine, sljedećeg sadržaja: “Čestit dan pobjede nad etničkim nečišćenjem svima koji slave zločin.

”Naš ogorčeni sugrađanin smatra ovakvu izjavu uvredljivom za sve one koji su ne samo časno sudjelovali u toj operaciji nego i svim drugim akcijama oslobađanja okupiranih hrvatskih prostora. No ističe kako je svjestan da svi nemaju niti trebaju dijeliti isto mišljenje i emocije, stoga mu najviše smeta da je autor te objave Ivan Cingel, profesor na Studiju građevinarstva i arhitekture u Osijeku te predsjednik Društva arhitekata grada Osijeka.Arhitekti suzdržani– Čovjek koji radi u obrazovnom sustavu trebao bi voditi računa o tome što objavljuje na javno dostupnim mjestima, a posebno na društvenim mrežama. Profesor je u svako vrijeme profesor i jasno je da, bio svjestan toga ili ne, njegovi učenici i studenti prate njegove objave i rad. Da je riječ o privatniku, sigurno da ne bi reagirao, ali ovdje se radi o javnoj osobi zaposlenoj u obrazovanju koje ima i svoju odgojnu obvezu, i uz to ga još država plaća. A on ne poštuje ni temeljne odrednice na kojima je nastala ova država – tvrdi ogorčeni Osječanin i dodaje kako ga zanima hoće li i kako na ovu izjavu njihova predsjednika reagirati Društvo arhitekata, u kojemu su mnogi ugledni stručnjaci i javni radnici Osijeka.

– Čovjek koji radi u obrazovnom sustavu trebao bi voditi računa o tome što objavljuje na javno dostupnim mjestima, a posebno na društvenim mrežama. Profesor je u svako vrijeme profesor i jasno je da, bio svjestan toga ili ne, njegovi učenici i studenti prate njegove objave i rad. Da je riječ o privatniku, sigurno da ne bi reagirao, ali ovdje se radi o javnoj osobi zaposlenoj u obrazovanju koje ima i svoju odgojnu obvezu, i uz to ga još država plaća. A on ne poštuje ni temeljne odrednice na kojima je nastala ova država – tvrdi ogorčeni Osječanin i dodaje kako ga zanima hoće li i kako na ovu izjavu njihova predsjednika reagirati Društvo arhitekata, u kojemu su mnogi ugledni stručnjaci i javni radnici Osijeka. 

S obzirom na to da se aktivno bavi politikom i da bi, namjerava li i dalje to činiti, trebao znati da tu nema odvojenog privatnog od javnog života i da kao političar mora biti svjestan da je svakodnevno podložan javnoj kritici, ali i odgovornosti za sve izrečeno na bilo kakvoj platformi, pitali smo i samog Cingela, ali i arhitekte kojima je šef udruge, kako gledaju na stajališta kojima Cingel najznačajniju vojnu akciju moderne hrvatske povijesti koja je, usput rečeno, nakon oslobađanja generala Markača i Gotovine i pravno posve besprijekorna, tako olako naziva zločinom.

Što se tiče Društva kojem je na čelu, osude od njih nema, nego isključivo odmak od, po njima, privatne objave. Na naš zahtjev Društvo arhitekta grada Osijeka iznijelo je službeni stav u kojemu navode: “Predsjednik DAO Ivan Cingel u navedenom istupa isključivo kao privatna osoba sa svojim osobnim stavovima. DAO je isključivo i jedino stručna udruga kojoj je prvenstveni cilj kvalitetnije urbanističko planiranje te kvalitetnije arhitektonske realizacije, kako grada Osijeka tako i cijele regije. U tom smislu, DAO svojim stručnim potencijalima i znanjem stoji na raspolaganju svim građanima i institucijama. Osobna mišljenja pojedinaca, članova DAO, ni na koji način nisu službena mišljenja DAO kao stručne udruge.”Slučaj iz Borova

Nakon ovoga, metaforički rečeno, domobranskog ograđivanja i izbjegavanja stava ostaje samo vidjeti hoće li osječki arhitekti u nekoj eventualnoj budućoj situaciji budu li na nišanu ovog ili nekog drugog predsjednika njihove udruge, recimo, neke manjinske društvene skupine, reagirati jednako nezainteresirano, ili je pak, po njima, jedino nazivanje Oluje i svih njezinih sudionika zločincima nedostatno diskriminirajuće za neku aktivniju reakciju.

S obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora i da su fakulteti uglavnom zatvoreni, povratkom u rad očekujemo vidjeti hoće li i kako znanstvena zajednica ocijeniti osobni stav njihova člana, a posebno kako će na to reagirati vodstvo Fakulteta za građevinarstvo i arhitekturu Osijek.

Vidjeli smo, naime, da je ovih dana hrvatsku javnost uznemirila objava načelnika općine Borovo Zorana Baćanovića, koji je na dan obilježavanja Oluje na svom Facebook profilu objavio fotografiju s prosvjeda u Srbiji na kojoj je istaknut transparent “Oluja – zločin koji još traje”. Podsjetimo samo da je protiv njega PU vukovarsko-srijemska podnijela optužni prijedlog pod sumnjom da je tom objavom ispunio elemente protupravnog ponašanja opisanog u članku 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije i članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Tomislav Prusina: Cingel: Oluja je imala sistemski karakter etničkog čišćenja

Pojašnjenje objavljene izjave zatražili smo i od njegova autora Ivana Cingela, koji misli da primjedba osobe koja se javila Glasu nije primjerena jer on to nije izjavio ni u svojstvu predsjednika Društva arhitekata ni u svojstvu profesora.

– Ja sam to izjavio na godišnjem odmoru na svom facebook profilu. To sam izjavio kao privatna osoba na profilu, a ne na fakultetu u nedvosmislenom kontekstu privatne osobe i u tom svojstvu mogu imati stajališta kakva god želim. Neprimjerenost je neodređena kategorija koja zalazi na teren verbalnog delikta.

Znači li to da Oluju i dalje držite zločinačkom operacijom?

– Smatram da oluja nije zločinačka u njezinoj legitimnosti vojnog cilja. Moj otac je poginuli hrvatski branitelj, odlikovani, a ja nisam nikakav četnik. Smatram da je operacija uz to imala sistemski karakter etničkog čišćenja i da se slavljenjem nje kao legitimnog vojnog cilja, uz to slavi i zločin. Nije odvojivo. Kroz jednu provokatorsku gestu sam želio upozoriti da ne treba gubiti iz vida da je Oluja imala i zločinačke elemente.

Ali to što ste sada rekli ne odražava se u izjavi…

– Ova izjava je lapidarna, ostavlja prostore tumačenju, ali se ne vidi ni suprotno. Mislim da sam napravio nešto društveno odgovorno i korisno time što sam pustio jednu izjavu koja provocira društveni konsenzus o Oluji. Radim s odraslim punoljetnim osobama koje na vlastitu odgovornost biraju što će i gdje čitati i nisam ih ja pozvao da gledaju moj profil. Ja ih ne učim politici, već arhitektonskim konstrukcijama, urbanizmu… To sada već zalazi u zonu verbalnog delikta. Mislim da tu nema temelja, da je to bura u čaši vode.

Izvor: dugopolje.org

Izvorni autor: I.R./Foto: screenshot/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.