Negodovanja u Srbiji zbog hrvatskih najava blokiranju pristupa EU ne plate li odštetu i za hrvatske logoraše

16.08.2018. 07:04:38

Izjava saborskog zastupnik HDZ-a dr. Mire Kovača poslana iz Knina kako će Srbija prije ulaska u EU morati riješiti pitanje odštete za hrvatske logoraše, za što “postoji utemeljenje u međunarodnom pravu, ali i u pregovaračkom okviru Srbije kad je riječ o priključenju Europskoj uniji” izazvala je već prva negodovanja u Srbiji. Srbijanska ministrica Jadranka Joksimović prva se usprotivila tvrdnji ranijeg hrvatskog ministra vanjskih poslova, koji je u Kninu nazočio obilježavanju Dana logoraša kao izaslanik Hrvatskog sabora, izjavivši kako takvi uvjeti ne postoje. – Nešto se moj poznanik Kovač zbunio. Baš me čudi da se takva pitanja otvaraju, imajući u vidu, da je Hrvatska ušla u EU, a da imovinska prava i pitanje mirovina nisu riješeni, i to onima koji su uz sve to, protjerani iz svojih domova, izjavila je Joksimović za beogradske Novosti. Pritom je ironično dodala kako je najave iz Hrvatske o mogućem blokiranju europskog puta Srbije od strane Hrvatske nisu iznenadile. No ironija je prestala kada je i sama priznala da, iako se odluke u EU donose konsenzusom, tj. usuglašavanjem stavova svih članica, ipak se događalo da neke države, zbog bilateralnih pitanja, blokiraju pregovore kandidata, prenosi Fenix-magazin A da će se upravo to dogoditi i Srbiji, ukoliko ne ispuni zahtjeve Hrvatske, među kojima su i zahtjevi zatočenika srpskih koncentracijskih logora, najavio je i dr. Miro Kovač Sudeći i po ovoj izjavi srbijanske ministrice financija, očito je kako se Srbija još uvije ne želi suočiti sa svojom prošlošću, niti želi priznati zlodjela pripadnika velikosrpskog miloševićevskog režima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.