Negoslavci 96% za HDZ: ‘Kolosalna pobjeda’ u središtima velikosrpske pobune 1991. godine

03.06.2021. 09:51:00

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković ovih dana govorio je o ‘kolosalnoj pobjedi HDZ-a’ na lokalnim izborima 2021. godine. Doista, postoje mjesta u kojima je HDZ odnio kolosalnu pobjedu, a neka od njih su u javnosti poznata kao središta velikosrpske pobune i agresije na Hrvatsku 1991. godine.

Stariji čitatelji se s užasavanjem sjećaju početaka balvan revolucije 1990. godine uoči rata, huškačkih velikosrpskih mitinga punih prijetnji i mržnje, prvih napada na civile, a onda vrlo brzo i pokolja policajaca Republike Hrvatske u Borovom Selu u svibnju 1991. godine. Godinu dana nakon izbora 1990. ove stvari su prerasle u rat i otvorenu agresiju u ljeto 1991. godine. 

Grad Vukovar se tih dana našao u okruženju ne samo zbog toga što je dolazila velika količina jedinica JNA i četnika iz Srbije u Hrvatsku, već i zbog logističke i vojne podrške koje su imali u obližnjim selima koje su pod kontrolom držali srpski pobunjenici.

Ta mjesta su bili: Negoslavci, Markušica, Borovo Selo, Trpinja i druga.

Mjesta kao Negoslavci, Borovo Selo, Trpinja, Markušica bila su svakog dana ratne 1991. na naslovnicama medija kao ona iz kojih su kretali napadi na Vukovar, ali i Vinkovce i Osijek, te hrvatska sela u blizini tih gradova. Imena tih mjesta utjerivala su strah u srca građana Hrvatske, a u Negoslavcima i Borovom Selu nalazili su se i logori za zarobljene i otete civile, kao i branitelje naše domovine.

Na lokalnim izborima 2021. godine za izbor župana Vukovarsko-srijemske županije nadmoćnu i „kolosalnu pobjedu“ u ovim mjestima odnio je HDZ.

Što se dogodilo?

U drugom krugu za izbor župana ostala su dva kandidata: Damir Dekanić iz HDZ-a i kandidat grupe birača Josip Dabro (NK – nezavisni kandidat).

Ovako su u postocima izgledaju rezultati izbora 2021. godine:

Negoslavci

HDZ – 96%

NK Josip Dabro – 4%

Borovo

HDZ – 89%

NK Josip Dabro – 11%

Markušica

HDZ – 90%

NK Josip Dabro – 10%

Trpinja

HDZ – 86%

NK Josip Dabro – 14%

Negoslavci, Borovo, Markušica i Trpinja i danas su mjesta sa većinskim srpskim stanovništvom u istočnoj Slavoniji. Dogodilo se ono što nitko nije 1990. godine niti pomišljati, pa tako niti prvi predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Tamo gdje je dr. Tuđman i njegov HDZ bio omražen, postao je ‘kolosalni pobjednik’ izbora 2021. godine.

To je HDZ Andreja Plenkovića.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.