Neistine i kaos u sustavu MORH-a odnose živote. Zašto se ne spominje ostavka ministra Banožića?

14.08.2021. 16:12:00

Ministar uporno plasira javnosti polovične informacije o stanju u vojsci

Smrt 37-godišnjaka s otoka Lošinja koji je podlegao teškim ozljedama u kolima Hitne pomoći na putu do KBC Rijeka kamo su ga vozili jer nije bilo ispravnog helikoptera već je danima važna tema u državi. No, ministar obrane Mario Banožić, u čijoj su ingerenciji vojni helikopteri koji služe za medicinske letove, potpuno ju ignorira.

I ne samo da ju ignorira, nego njegova Služba za odnose s javnošću sustavno taji ključne podatke, ili iznose neistine. U svakom slučaju, očito da mu scenarij ostavke koju je nakon dvije tragedije u Oružanim snagama podnio njegov prethodnik Damir Krstičević ne pada na pamet.

Zašto MORH i dalje taji važne informacije?

Nakon prve vijesti o smrtnom slučaju s Lošinja iz MORH-a su tvrdili da poziv hitne pomoći uopće nisu dobili, iako je on, kako tvrdi šef Hitne, upućen prema standardnoj proceduri. Zatajili su i da su u vojnoj bazi na Krku zapravo bila pokvarena oba helikoptera koja su tamo bila raspoređena za medicinske letove. Izvijestili su da je manju nepravilnosti imao jedan.

Tek je tjedan dana kasnije drugi čovjek Hrvatske vojske, general Siniša Jurković, u istupu za Novu TV priznao da je poziv Hitne pomoći zapravo bio zaprimljen, doduše bez pisanog zahtjeva. Potvrdio je i da su dva helikoptera u tom času bila neispravna. Kazao je i da je bila donesena procjena da se dodatna letjelica na Krk ne premješta ni iz baze u Lučkom ni iz baze u Divuljama.

Kada se pokvario drugi helikopter?

Telegram je naknadno postavio pitanje MORH-u kada se točno pokvario drugi helikopter koji je bio na Krku i tko će platiti popravak. Naime, postoje neslužbene informacije da se kvar javio netom nakon isteka garantnog roka za veliki, ali često u negativnom kontekstu spominjani, remont eskadrile helikoptera Mi 117Sh.

Iz MORH-a nam danas poručuju da je odgovor na to pitanje tajna jer bi se mogla ugroziti nacionalna sigurnost. Valjda su zaboravili da je general Jurković javno potvrdio da je helikopter tjednima bio neoperativan jer mu se pokvario automat nagiba. Detalje o remontu general nije znao, ali je kazao da će popravak platiti MORH.

Serija samoubojstava u Oružanim snagama

U tom istom periodu jedan vojnik poginuo je u prometnoj nesreći.

Ministar je dugo šutio

Zbog niza tragično preminulih vojnika odmah smo poslali upit MORH-u, te dobili u prvi mah tek neodređeni odgovor u kojem je stajalo kako su u postrojbama OSRH-a raspoređeni vojni psiholozi kojima je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga.

Ponovljeno je to i na konferenciji za medije koja je naknadno sazvana, a po povratku iz višednevnog posjeta SAD-u oglasio se na kraju i ministar. Istaknuo je kako će uložiti sve napore radi prevencije nesretnih događaja u Hrvatskoj vojsci.

Drogirani vojni policajac štitio najviše dužnosnike

Vrlo brzo nakon ovih tragičnih događaja Nova TV otkriva i novi skandal u Oružanim snagama RH. Petorica vojnika bila su pozitivna na drogu. Četvorica su bili specijalci i pripadnici Zapovjedništva za specijalne snage, a prema neslužbenim informacijama u njihovoj krvi nađeni su tragovi kokaina. Testirali su ih bez najave, ali i ciljano.

Peti vojnik kod kojeg je utvrđena prisutnost droge bio je pripadnik vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja – uz sam vojni i državni vrh. Nova TV objavila je da je dulje vrijeme bio pod povećalom.

Droga je ozbiljan problem za vojsku

Iako je informacija o ovome stigla i do predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića, on u interesu nastavka istrage nije želio iznositi detalje. Svega par dana kasnije ministar Banožić potvrdio je da su još trojica pripadnika Oružanih snaga pala na testu za drogu, dok je jedan vojnik pokušao izbjeći testiranje.

Bilo je to još 28. srpnja, a do danas nije objavljeno je li ovaj slučaj finaliziran, odnosno je li utvrđeno na koji je način droga dospjela u vojsku, te kako je moguće da je na zaštiti visokih dužnosnika radio vojni policajac koji je zlorabio narkotike.

Možemo li zamisliti da Banožić poput Krstičevića da ostavku?

I dok ministar Banožić u većini skandala šuti ili barem ne otkriva javnosti cijelu istinu, ovdje valja podsjetiti na potez njegovog prethodnika Damira Krstičevića koji je, nakon dvije velike nesreće u kojima su poginula četvorica vojnika, otišao s funkcije.

U padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior 27. siječnja 2020. u more u Zlarinskom kanalu tijekom trenažnog leta poginuli su bojnik Marin Klarin (43) i natporučnik Tomislav Baturina (32). Obitelj jednog od njih već je tužila MORH.

Nova nesreća uslijedila je 7. svibnja kada su u padu vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Krstičević je na konferenciji za medije organiziranoj tog dana izrazio sućut obiteljima poginulih i dao ostavku na funkciju ministra obrane. Takvim činom i ministar Banožić pokazao bi trunku ljudskosti i političke odgovornosti.

Smrt civila tijekom intervencije za koju nije bio osiguran vojni helikopter u mandatu ministra obrane Marija Banožića dolazi nakon što je u mjesec i pol dana samoubojstva u vojsci počinilo čak pet osoba. Troje vojnika, jedan ročnik i jedan kadet oduzeli su si živote od početka lipnja do sredine srpnja.

Samoubojstva su se dogodila diljem Hrvatske, od Varaždinske županije do okolice Zagreba, te Bjelovarsko-bilogorske županije. Jedna vojnikinja, koja se ubila u Našicama, bila je iz Vinkovaca.

Izvor: Telegram.hr

Izvorni autor: Ana Raić Knežević/Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.