'Neki nas političari vraćaju u regiju, kao da ne možemo bez nje'

02.07.2013. 00:19:11

Zaklade Konrada Adenauera i Hrvatskog državnog zavjeta proslavile su danas ulazak Hrvatske u EU svečanim prijamom u hotelu Esplanade, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je kako je 'ponosan što je ideja integracije Hrvatske u EU i NATO bazična ideja HDZ-a i njegova prvog predsjednika Franje Tuđmana' 'Ovih dana vidimo kako se teško preko usta prevaljuje ime Franje Tuđmana, koji je stvorio i obranio državu, i to boli', izjavio je Karamarko i upitao: 'Tko bi danas ušao u EU da nije stvorena i obranjena Hrvatska'. Podsjetio je kako je HDZ-ova vlada završila pregovore o pristupanju EU, a sadašnju vlast optužio je za 'nekoliko nepristojnih intervencija u pristupni ugovor koji smo potpisali i koji', kako je istaknuo, 'ne treba dirati, nego samo poštovati sve što je potpisano'. Karamarko ulazak u EU smatra važnim zato što Hrvatskoj 'donosi sustav i red', a uvjeren je da Hrvatska 'nije raščistila sve repove komunizma i nekakvih nostalgija'. 'Ovih dana svjedočimo da nas, umjesto da se koncentriramo na Bruxelles, neki važni političari vraćaju u regiju, kao da ne možemo bez regije', rekao je Karamarko. Dodao je da će Hrvatska podupirati susjede u prihvaćanju standarda kakve je prihvatila Hrvatska. Ulazak u EU smatra 'ulaskom u mirnu luku, nakon života u trusnom području', no upozorio je da se Hrvatska ne smije opustiti. 'Na nama je da otvorimo put kvalitetnim investicijama, promijenimo poreznu politiku koja uništava poduzetništvo i stvorimo snažan srednji sloj', rekao je Karamarko. Istaknuo je kako prava bitka za Hrvatsku tek počinje, ali da 'ovoga puta uza se imamo prijatelje'. Voditelj ureda Adenauerove zaklade u Hrvatskoj Michael Lange ocijenio je kako je današnji dan povijesni za Hrvatsku i EU. 'Ovo je povijesni dan za sve nas koji smo godinama naporno radili da bismo Hrvatsku i njezine ljude pripremili za ulazak u EU, u krug zemalja kojima je Hrvatska, gospodarski, kulturno i politički uvijek pripadala', rekao je Lange. Podsjetio je da je Hrvatska prošla mukotrpne pregovore o članstvu te naglasio da sadašnja i sve buduće vlade moraju nastaviti s reformama, kako bi ulazak u EU donio dobrobit, ne samo državi, nego i svim građanima Hrvatske. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.