NEMA KRAJA NEVOLJAMA U EUROPI: Grmljavinska oluja pogodila sjever Italije, GORI U GRČKOJ! Hrvatsku očekuje vrhunac toplinskog vala

28.07.2021. 10:01:00

Poplave i požari ovog ljeta ne štede tlo starog kontinenta. Svakim danom dijelovi Europe na udaru su nepredvidiva vremena koje zemljama nanosi golemu štetu. Proteklih smo tjedana svjedočili kataklizmičkim prizorima iz Njemačke, Austrije i Londona, a kaos se nastavio početkom tjedna. U utorak je grmljavinska oluja pogodila je sjever Italije te iza sebe ostavila 50 izoliranih ljudi u području jezera Como, a navečer je zbog kiša i snažnih vjetrova u regiji Veneto primljeno više od 500 hitnih poziva za intervencijom, prenose agencije.

U mjestu Brienno na zapadnoj obali jezera Como aktiviralo se klizište i blokiralo autocestu te izoliralo stanovnike, priopćili su vatrogasci u utorak, prenosi agencija dpa.

Hitne službe spasile su ženu koja je ostala zarobljena u svome domu. Evakuirane su i dvije druge kuće. 

Stožer civilne zaštite govorio je o jakim olujama, osobito iznad Lombardije.

Zasad nema informacija o žrtvama.

Gori u Grčkoj

U sjevernom predgrađu Atene, podno planine Penteli, u utorak je izbio šumski požar koji zbog snažnog vjetra prijeti kućama, izvijestili su vatrogasci i lokalne vlasti.

“Požar je izvan kontrole”, rekao je za Skai radio Yannis Kalafatelis, gradonačelnik Dioniza, jednog od gradova zahvaćenih požarom.

Još nije izdana naredba za evakuaciju stanovništva, no vlasti su putem mobilnih telefona uputili poruke stanovnicima u kojima im kažu da u slučaju potrebe “budu spremni slijediti zadane upute”. 

Po izvješću lokalnih medija, dio stanovnika već je napustio domove.

Požari diljem Pirenejskog poluotoka

Ni Pirenejski poluotok nije bio pošteđen požara. Više od 1700 hektara izgorjelo je u katalonskim regijama Conca de Barbera i Anoia. U Lietoru u regiji Castilla-La Mancha tijekom vikenda je izgorjelo više od 2500 hektara.

U Hrvatsku stiže toplinski val

A vruće će biti i u Lijepoj našoj, jer u narednih nekoliko dana nas očekuje vrhunac četvrtog po redu toplinskog vala ove godine.

Temperature će se kretati oko 35 stupnjeva, a mjestimice će biti i više. Najviša temperatura očekuje se u četvrtak. 

Noći će također biti tople.

Također, ogroman saharski oblak prašine širi se Mediteranom u srednju Europu, a pustinjski će pijesak utjecati na kvalitetu zraka iznad Sredozemlja, Balkanskog poluotoka, istočne Europe i južne Skandinavije

Atmosfera zbog prirodne pojave saharskog pijeska biti zamućena pa bi nebo moglo biti žućkaste, moguće i narančaste boje.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.