NEMIRI U NJEMAČKOJ SE NASTAVLJAJU: Mobilizirala se ljevica protiv kako kažu ”ekstremne desnice”

01.09.2018. 13:15:31

Tisuće ljudi očekuju se na protuprosvjedima u subotu u gradu Chemnitzu na istoku Njemačke, poprištu ovotjednih nasilnih prosvjeda. Protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD) i pokret Pegida planiraju u subotu održati mimohod u tišini u Chemntizu kako bi “oplakali Daniela H. i ostale koje je ubila prisilna njemačka multikulturalizacija”, a u isto vrijeme održat će se i protuprosvjed njihovih protivnika. Više od 70 radikalnih ljevičarskih udruga, političkih stranka, klubova i pojedinaca pozvalo je na prosvjed pod sloganom “Srce a ne neprijateljstvo” (“Hertz statt Hetze”). Cilj organizatora je održati protuprosvjed najavljenom mimohodu AfD-a i Pegide. Osim ova dva prosvjeda, skupina Pro Chemnitz, koja je bila u središtu prosvjeda u gradu ovoga tjedna, najavila je i svoj. Ubojstvo 35-godišnjeg Nijemca na uličnom festivalu u nedjelju, za koje se sumnjiče i uhićeni su jedan Sirijac i Iračanin, izazvalo je velike prosvjede u Chemnitzu. Tužiteljstvo je objavilo da se dvojica mladića, starih 22 i 23 godine, sumnjiče da su nakon “verbalne prepirke” “bez opravdanja, žrtvi u više navrata nanijeli ozljede nožem”. Nasilje je dodatno pojačala informacija na društvenim mrežama da je Nijemac branio jednu ženu od tražitelja azila. Jedan od dvojice imigranata uhićenih zbog ubojstva Nijemca trebao je biti deportiran polovicom 2016. Sud u Chemnitzu priopćio je u petak kako je Yousif Ibrahim Abdullah trebao biti deportiran u Bugarsku prije dvije godine, gdje je prvotno zatražio azil, ali su vlasti propustile šestomjesečni rok. Protuimigrantske grupe iskoristili su slučaj kao dokaz za tvrdnju, prema kojoj je politika otvorenih vrata Angele Merkel, pustila u zemlju kriminalce i teroriste. U Njemačku je 2015. ušlo milijun tražitelja azila. Svrha protuprosvjeda je pokazati da postoji i ‘drugi Chemnitz’ Susanne Schaper, zastupnica krajnje lijeve stranke Die Linke u saskom parlamentu, izjavila je u petak da je svrha protuprosvjeda pokazati da je Chemnitz, treći po veličini grad u Saskoj, tolerantan. “Želimo pokazati da postoji i drugi Chemnitz”, kazala je. Detlef Mueller, zastupnik SPD-a u saveznom parlamentu, rekao je da su nedavni događaji naškodili imidžu grada. “Namjeravamo pokazati da ovdje postoji aktivno civilno društvo”, izjavio je Mueller. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.