Nepoznati detalji iz kaznene prijave Dijane Zadravec otkrivaju zašto se Plenković distancira od Beroša

05.09.2020. 18:05:00

NACIONAL JE DOBIO UVID U SADRŽAJ kaznene prijave koju je Dijana Zadravec podnijela protiv Vilija Beroša, a koja otkriva još neke nepoznate detalje povezane sa snimkom telefonskog razgovora između ministra zdravstva i donedavne zamjenice ravnatelja Vinogradske bolnice u Zagrebu

Nacional je dobio na uvid sadržaj kaznene prijave koju je Dijana Zadravec, donedavna zamjenica ravnatelja Vinogradske bolnice u Zagrebu, koncem proteklog tjedna, kako je i javno najavljivala, podnijela protiv ministra zdravstva Vilija Beroša. Sadržaj te kaznene prijave otkriva još neke nepoznate detalje povezane sa snimkom njihova telefonskog razgovora koja je objavljena početkom prošlog tjedna i otad je u središtu pozornosti, do te mjere da ju je prošle nedjelje komentirao i premijer Andrej Plenković.

On je na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih na zagrebačkom Mirogoju o tom događaju kratko izjavio: “Čini mi se neuobičajenim i bizarnim da se takvo što snima. Jedino me zanima da se u bolnici izabere novo vodstvo.”

Možda i zbog toga što je izrečena u nedjelju, na događaju na kojem je komentirao i brojne druge teme, izjava nije izazvala veliku pozornost medija. Ali je ona izuzetno značajna. Drugim riječima, premijer Andrej Plenković ogradio se od onoga tko je snimao taj razgovor. A za to je Dijana Zadravec osumnjičila upravo Vilija Beroša. Ako razgovor i nije snimao, Beroš po svemu sudeći zna puno o okolnostima koje su dovele do snimanja tog razgovora. Reakcija premijera Plenkovića od prvorazrednog je značenja jer ispada da se odriče ministra koji usred pandemije vodi borbu protiv koronavirusa. Doslovno usred jedne takve izuzetno ozbiljne situacije. Zbog navedenoga, ta Plenkovićeva izjava postaje puno važnija i dalekosežnija od problema svađe Vilija Beroša i Dijane Zadravec. Jer se u tako ozbiljnom vremenu premijer ne odriče olako ključnog ministra zaduženog za borbu protiv koronavirusa. Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a rekao je Nacionalu da Plenković zasad neće poduzimati nikakve dodatne korake protiv Beroša, ali da je krajnje ljut zbog ovog skandala. Sadržaj kaznene prijave koju je Dijana Zadravec podnijela protiv Beroša dodatno ukazuje u koliko se delikatnoj situaciji ministar zdravstva nalazi. Dijana Zadravec kaznenu prijavu podnijela je protiv Vilija Beroša i nepoznatog počinitelja i to zbog kaznenog djela neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja opisanog u članku 143. Kaznenog zakona i kaznenog djela poticanja na neovlašteno zvučno snimanje i prisluškivanje, za što je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine.

U kaznenoj prijavi Dijana Zadravec ministru zdravstva stavlja na teret da je 4. lipnja 2020. neovlašteno zvučno snimao nejavno izgovorene riječi drugog, i to tako da je za sada nepoznatim uređajem za snimanje zvuka snimao telefonski razgovor koji je započeo na vlastitu inicijativu, a u kojem je s njom razgovarao te da je iz neutvrđenih razloga telefonski razgovor snimao bez njenog znanja i pristanka, čime je povrijedio njezino pravo na privatnost, zajamčeno Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te Ustavom i zakonodavstvom Republike Hrvatske.

 

 

Andrej Plenković ogradio se od onoga koji je snimao razgovor. A Dijana Zadravec za to je osumnjičila Vilija Beroša. Ako razgovor i nije snimao, Beroš po svemu sudeći puno zna o okolnostima koje su do snimanja dovele

 

 

Tereti ga i da je istom prilikom neovlašteno zvučno snimane nejavno izgovorene riječi drugoga učinio dostupnim trećim osobama, i to tako da je telefonski razgovor “stavio na razglas“ te omogućio medijima da predmetnu snimku javno objave. Potom u prijavi navodi da je Beroš kazneno djelo neovlaštenog zvučnog snimanja nejavno izgovorene riječi drugoga počinio kao službena osoba u obavljanju službe. Ili da je tom prilikom zapravo poticao nepoznatog počinitelja na neovlašteno zvučno snimanje nejavno izgovorenih riječi drugoga.

Slično stavlja na teret i nepoznatom počinitelju, u slučaju da je netko drugi njoj zasad nepoznat, a ne Beroš, neovlašteno snimao taj razgovor i poslije ga učinio dostupnim javnosti.

Nedugo nakon što je sporna snimka postala dostupna javnosti, ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list izjavio je sljedeće:

“Ja nisam snimao, uključio sam razglas da prisutni čuju o čemu je riječ, o pritiscima i insinuacijama… Niti sam razgovor snimio, a još manje da sam ga pustio u medije. Na sastanku je bilo petero, šestero ljudi. Teoretski je moguće da je netko snimao, međutim, ja za to ne mogu odgovarati.”

U obrazloženju kaznene prijave protiv Beroša stoji da su počinitelji sporni razgovor snimali 4. lipnja 2020. u popodnevnim satima, oko 15-17 sati, nedugo nakon što je Dijana Zadravec Beroša telefonski kontaktirala kako bi mu ukazala na nezakonitosti u natječaju za izbor ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a što je prethodno učinila i putem punomoćnika dopisom od dana 10. travnja 2020. U kaznenoj prijavi stoji: “Dakle, podnositeljica je i prethodno, više puta od objave javnog poziva za predmetni natječaj usmeno i pismeno ukazivala da je isti nezakonit te sastavljen da se pogoduje jednom kandidatu, a tu je namjeru imala i navedenom prilikom.” Uz prijavu je dostavila i dopis upućen Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, ravnatelju Mariju Zovaku, članovima Upravnog vijeća ustanove te Viliju Berošu, od dana 10. travnja 2020. godine.

U obrazloženju stoji da je Dijana Zadravec Vilija Beroša kontaktirala isključivo u dobroj vjeri i s namjerom da ga upozori na netom spomenuto, a sve s obzirom na to da upravo on, kao službena osoba, u ulozi ministra odobrava odluku Upravnog vijeća bolnice te na navedeni način sudjeluje u odabiru ravnatelja.

U obrazloženju nadalje piše da bez obzira na upućeni poziv, Beroš nije odmah na njega odgovorio, već je povratno nazvao, kada je neovlašteno snimanje razgovora bilo tehnički spremno.

“Postupajući u dobroj vjeri Podnositeljica u tom trenutku nije imala nikakvih indicija da su Počinitelji neovlašteno zvučno snimali nejavno izgovorene riječi, kao i da su sadržaj telefonskog razgovora učinili dostupnim širem krugu ljudi stavljajući isti na razglas mobilnog telefona, kao i omogućavanjem medijima da javno objave snimku predmetnog telefonskog razgovora, ostvarujući time u cijelosti biće kaznenog djela propisanog odredbom članka 143. KZ-a… Izgovorene riječi su nejavne kada nisu usmjerene ni neposredno razumljive neograničenom krugu osoba ili širem krugu međusobno nepovezanih osoba, bez obzira tko ih je izrekao. Da je riječ o elementu neovlaštenog snimanja proizlazi iz činjenice da Podnositeljica nije dala pristanak na snimanje, a počinitelji je nisu upozorili na navedenu činjenicu, kao i da ne postoji niti jedan od razloga isključenja protupravnosti… Neovlaštenim snimanjem povrijeđeno je pravo na privatnost Podnositeljice, i to na način da je povrijeđena sloboda nejavne usmene komunikacije”, piše nadalje u obrazloženju kaznene prijave.

Potom se u nastavku navodi da se iz snimke razgovora vidi da je za vrijeme neovlaštenog snimanja telefonskog razgovora u prostoriji s počiniteljima bila i nekolicina drugih osoba kojima je telefonski razgovor odmah učinjen dostupnim i to tako da je stavljen na razglas, čime su nejavno izgovorene riječi postale dostupnim trećim osobama. Dijana Zadravec kao izuzetno važnu okolnost navodi i to da je za takvo neovlašteno snimanje doznala isključivo putem medijskih objava.

 

 

Dijana Zadravec podnijela je kaznenu prijavu protiv Vilija Beroša, i to zbog neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja, za što je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine

 

 

Potom se u obrazloženju navodi: “Na okolnost točnog utvrđenja tko je od osoba bio u prostoriji za vrijeme neovlaštenog snimanja, podnositeljica predlaže službenim putem pribaviti Knjigu posjetitelja Ministarstva zdravstva za mjesec lipanj 2020. godine, a koju evidenciju vodi zaštitarska služba. Iz prethodno navedene snimke je također vidljivo da je tonsko snimanje planirano, obzirom na radnje prije i nakon snimanog telefonskog razgovora. Pripremne radnje se jasno razaznaju te se prije poziva usmjerenog prema podnositeljici čuje ženski glas koji govori ‘Ugasi zvuk, molim te…’, nakon čega je snimanje testirano na način da je ženski glas jasno rekao ‘jedan’. Nadalje, nakon što je Podnositeljica završila telefonski razgovor na način da je poklopila slušalicu bez pozdrava, prvoosumnjičeni je rekao ‘pošalji mi to’.”

Dva dana prije nego što se dogodio sporni telefonski razgovor koji je Beroš shvatio kao pritisak i prijetnju Dijane Zadravec, a u kojem ga ona pita zna li Plenković što se sprema na tom natječaju, Nacional je objavio tekst koji pomaže objasniti zašto se taj razgovor vodio u tako napetom ozračju.

Dva neovisna izvora bliska Vladi tada su Nacionalu otkrila da je u zadnjem tjednu svibnja propao neformalni Blitzkrieg pokušaj Marija Zovaka da ministru zdravstva Viliju Berošu nametne svoj reizbor za ravnatelja Vinogradske bolnice kao gotovu stvar. Na taj su natječaj bile pristigle tri kandidature. Prijavili su se Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti u istoj bolnici, Dijana Zadravec, tada još uvijek aktualna zamjenica ravnatelja te bolnice i tada aktualni ravnatelj Mario Zovak.

Koncem svibnja kod Vilija Beroša održan je jedan u nizu neslužbenih sastanaka, na kojem se diskutiralo o tome tko bi trebao biti ravnatelj. Na njemu je bilo više prisutnih, među ostalima Zovak i Dijana Zadravec, kao i Tomislav Dulibić, šef Upravnog vijeća bolnice i državni tajnik u Ministarstvu. Izgledalo je to kao neslužbeno savjetovanje HDZ-ovaca. Beroš je na sastanku iznio scenarij po kojemu bi Zovak bio reizabran, a Dijana Zadravec kasnije opet postala njegova zamjenica. Pritom je njoj rečeno da joj Zovak više neće opstruirati projekt za koji je ona osigurala 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava te da neće snositi posljedice zbog svog sukoba s Mijom Primorac, koja je taj njen projekt na razne načine dosad pokušala opstruirati. Dijana Zadravec odgovorila je da je taj projekt, nakon svih trauma koje je proživjela, nužno više i ne mora zanimati te da joj sve to izgleda kao unaprijed režirana predstava. Potom je i na tom sastanku postavljeno pitanje slaže li se premijer Plenković sa Zovakovim reizborom.

Bio je to jedan od značajnih trenutaka koji je doveo do odgode donošenja odluke o izboru novog ravnatelja. Prilično je izvjesno da se radilo o insceniranom pritisku Zovaka i njegovih lobista na Beroša. Izvor upućen u ta zbivanja o tomu je tada za Nacional rekao: “Zovak je u izvrsnim odnosima s Tomom Čuljkom. Oni su vjerojatno posredno i interesno povezani u nekim građevinskim projektima vezanima uz Vinogradsku bolnicu. Pa je Čuljku u interesu Zovakov reizbor. Osim toga, Čuljak u HDZ-u figurira kao koordinator svih stranačkih odbora pa se ponaša kao ključni politički autoritet i kada zasjeda stranački odbor za zdravstvo. A to je ponekad teško gledati i slušati. Moguće je da je Beroš shvatio da se radi o smišljenom pritisku jedne interesne mini-grupe. Ali je pitanje kako na to gleda Plenković.”

Jutarnji list na svom je portalu 27. svibnja objavio kratku vijest da je odluka o izboru ravnatelja Vinogradske bolnice odgođena na tjedan dana. Tomislav Dulibić to je za Jutarnji list obrazložio time što su potrebne dodatne konzultacije, što je posredno sugeriralo da Zovakov izbor još uvijek nije siguran. Ubrzo je tekst povučen s portala. Zovak je inače član izdavačkog savjeta Hanza Medije, izdavača Jutarnjeg lista.

 

 

Prilično je izvjesno da nakon što je razgovor došao u javnost, vrh HDZ-a sada traži nekog sasvim trećeg kandidata za funkciju ravnatelja Vinogradske bolnice na novom natječaju

 

 

Beroš se zbog svega toga oko ishoda natječaja počeo kolebati. Možda i zato što je Zovak u više navrata tijekom koronakrize izazivao pozornost javnosti svojim neprimjerenim ponašanjem. Izbjegavao je otići u samoizolaciju u vrijeme kada su mu oboljeli bliski suradnici, epidemiolozi su ga naknadno pokrivali učestalim testiranjima i tumačenjima po kojima za to nije bilo razloga, ali se ubrzo pokazalo da se ipak zarazio koronavirusom. Veliko je pitanje zašto, ako ni s kim nije bio u kontaktu, nije tražio raniji odlazak u samoizolaciju. Na koncu se vratio na posao, opet znatno prije nego što su to u to vrijeme epidemiolozi sugerirali u drugim situacijama. Osim toga, Dijana Zadravec u više ga je navrata kazneno prijavila DORH-u zbog sumnji u razne nezakonitosti. O njihovu sukobu vrh stranke već je u to vrijeme bio detaljno informiran, ali se on u to vrijeme ipak vodio uglavnom mimo medija. Sve se to zbivalo usred predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora.

Potom se 4. lipnja zbio sporni telefonski razgovor koji je rezultirao kaznenom prijavom protiv Beroša. Dan poslije tog razgovora Dijana Zadravec uspjela se 5. lipnja i izravno susresti s Andrejem Plenkovićem. Plenković je toga dana u sklopu kampanje posjetio Međimurje, a u Prelogu se Dijana Zadravec s njime fotografirala i tu fotografiju objavila na svom Facebook profilu. Tom prilikom Plenkoviću je iznijela sve što je tišti vezano uz taj natječaj. Plenković je tada čuo i njenu stranu priče. Već ranije čuo je od raznih izvora nesklonih Dijani Zadravec brojne tvrdnje uperene protiv njenog izbora na funkciju ravnateljice te bolnice. Govorili su mu da je s njome teško surađivati, da je bila u središtu skandala s Mijom Primorac, da je nepodnošljiva i slično. Ali ona je Plenkoviću iznijela i svoje argumente. Ispričala mu je kako je već objavljeno da je Mija Primorac u eklatantnom sukobu interesa, kako je sve to vjerojatno isprovocirano upravo kako bi je diskreditirali da se ne može natjecati za funkciju ravnateljice, a i više puta nakon toga upozoravala je na činjenicu da Mija Primorac uopće nije sankcionirana zbog eklatantnog sukoba interesa. To se nije dogodilo ni do zaključenja ovog teksta.

Moguće je da je upravo taj razgovor između Dijane Zadravec i Andreja Plenkovića bio ključan za poništenje tog natječaja. To se dogodilo svega nekoliko dana kasnije, u prvoj polovici lipnja. Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a navodi kako Plenković nije nimalo sretan s time da je netko snimao sporni razgovor između Dijane Zadravec i Vilija Beroša. Kao i da je prilično izvjesno da vrh HDZ-a traži nekog sasvim trećeg kandidata da preuzme funkciju ravnatelja Vinogradske bolnice na novom natječaju koji još nije raspisan.

Izvor: Nacional.hr

Izvorni autor: Berislav Jelinić/Foto: Saša Zinaja/Nacional/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.