Nerazumijevanje mirnog okupljanja građana, kao i na Markovu trgu

13.06.2015. 12:03:51

Kao i na Markovom trgu, gdje policajac nije kriv jer je pod zapovijedi, radi se o nerazumijevanju demokracije i mirnog okupljanja građana Video koji je portal Direktno.hr objavio na kojem se vidi kako Stjepan Ursa nasilno privodi pijanoga maturanta na Norijadi, komentirao je sigurnosni stručnjak Željko Cvrtila. "Teško je reći što se dogodilo na Norijadi jer to ne znamo. Ono što vidimo jest kako je mladić okružen sa pet zaštitara. Vjerojatno jest bilo narušavanja jadnog reda i mira, no policajac je djelovao silovito i bez načela postupnosti primjenio sredstva fizičke prisile, bacanje, fiksiranje i vezanje. Takav je postupak opravdan jedino kada su ugrožene službene osobe i drugi građani što ovdje nije slučaj. Policajac je svakako trebao učiniti barem tri koraka prije svoga postupka. Kao i na Markovom trgu, gdje policajac nije kriv jer je pod zapovijedi, radi se o nerazumijevanju demokracije i mirnog okupljanja građana. Čak i Ustavni sud kaže kako čak i ukoliko okupljanje ima intenciju biti nasilno, to još nije razlog za policijsko razbijanje okupljanja, nego za preventivno djelovanje. U sustavu edukacije policajaca nešto je jako zakazalo. Zaključimo, ovakva sredstva prisile moraju imati pisani trag u sustavu, koji javnost mora moći vidjeti. Ukoliko nije bilo pisanoga traga, prekršaj je velik. Ukoliko ga je bilo, tada je potrebno vidjeti evaluaciju postupka. ", rekao je Željko Cvrtila. Podsjećamo, direktno.hr je objavio video u kojem se vidi kako policajac Stjepan Ursa, policajac kojeg se svi sjećamo s Markovog trga, kojeg su branitelji, kako je izjavio u potresnom razgovoru za Jutarnji list, koji mu mogu biti očevi povlačili za vrat, pokazao je svoje pravo lice. Na Norijadi se iz čistog mira zaletio u pijanog maturanta, koji je razgovarao s pet redara i srušio ga na zemlju. Njegova reakcija prema upola lakšem maturantu, koji nije pružao otpor, nalik je onoj iz nedavnih brutalnih policijskih intervencija američkih policajaca prema tinejdžerima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.