Neredi na granici Srbije i Mađarske: migranti probili ogradu

16.09.2015. 17:14:53

Mađarska policija je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko izbjeglice pokušaju ući na mađarski teritorij Nekoliko stotina izbjeglica probilo je u srijedu oko 15 sati ogradu od bodljikave žice na granici prema Srbiji, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, dovozi oklopna vozila i raspoređuje snage opremljene za razbijanje prosvjeda. Izbjeglice su na jednom mjestu na graničnom prijelazu "Horgoš 2" probile ogradu, prosvjeduju i gađaju policiju plastičnim bocama. Mađarska policija je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko migranti pokušaju ući na mađarski teritorij, javile su agencije. Izbjeglice prosvjeduju zahtijevajući da Mađari otvore granični prijelaz. Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici, koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno prijeći. Iako je tijekom noći ruta kretanja izbjeglica, umjesto ka Beogradu i Subotici, preusmjerena na mjesto Šid, ka Hrvatskoj, oko tisuću njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.