Neredi u Italiji zbog vladinih mjera, prosvjednici razbijali trgovine i automobile

27.10.2020. 16:12:00

Unutar mirnih prosvjeda vlasnika kafića, restorana, teretana i ostalih zbog novih mjera ubacili su se nasilnici krajnje desnice i krajnje ljevice, pa i kriminalnih organizacija.

U Milanu je uhićeno 28 osoba nakon incidenata do kojih je došlo u ponedjeljak uvečer tijekom prosvjeda zbog novih vladinih mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa. Nereda je bilo u Torinu, Rimu, Napulju, Trstu… Unutar mirnih prosvjeda vlasnika kafića, restorana, teretana i ostalih zbog novih mjera ubacili su se nasilnici krajnje desnice i krajnje ljevice, pa i kriminalnih organizacija (posebno u Napulju), koji su na trgovine, automobile i policiju bacali molotov, kamenje i izazvali sukobe. Uvijek tijekom prosvjeda se ubacuju oni kojima je glavna želja razbijanje.

Tako se dogodilo i u ponedjeljak u noći u mnogim talijanskim gradovima. U ponedjeljak je stupio na snagu novi dekret vlade lijevog centra (Demokratska stranka, Pokret 5 zvijezda, Italija živa, te Slobodni i jednaki) Giuseppea Contea koji nalaže zatvaranje kafića i restorana u 18 sati, potpuno zatvaranje kazališta, kima, teretana, odnosno mjesta masovnog okupljanja, ali nisu donesena nikakva ograničenja za mise u crkvama.   Talijani koji su se do sada pridržavali svih mjera anti-koronavirus smatraju da su sadašnje pretjerano stroge. Osim toga od kada su ponovno otvorena kazališta i kina, odnosno nakon lockdowna u kojem je bila Italija do lipnja, u njim se nitko nije zarazio. Premda bi vlasnici restorana i kafića trebali dobiti obeštećenja u iznosu na osnovu prometa ostvarenog prošle godine ipak to za njih nije utješno, jer je pitanje hoće li poslije pandemije moći nastaviti sa svojom djelatnošću.

Osim što će svi koje su pogodile nove mjere biti oslobođeni plaćanja nekih poreza, vlada je izdvojila oko pet milijardi eura za obeštećenja zbog gubitaka zarade. Ipak ne samo vlasnici restorana i kafića, već i većina Talijana, prema rezultatima ispitivanja javnosti, smatra da su mjere zatvaranja mnogih djelatnosti prestroge.

Predsjednici regija, kao i načelnici gradova također se ne slažu s novim mjerama, a i unutar vladine koalicije ima stranaka, kao što je Italija živa bivšeg premijera Mattea Renzija, koje se protive zatvaranju kazališta, kina, teretana, te zabrani rada kafićima i restoranima poslije 18 sati. Vlada bi trebala što prije ispraviti neke od tih mjera ako želi zaustaviti socijalne nemire. Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je mogućnost izbijanja prosvjeda, ali posebno infiltriranja unutar njih raznih organizacija kojima je glavni cilj razbijanje i izazivanje nereda.

Izvor: Večernji list

Izvorni autor: Silvije Tomašević/Foto: Reutres/PIXSELL

Autor: