NEVIĐENO! Pokopali milijune usmrćenih životinja pored izvora plitke vode, sada traže iskapanje!

27.11.2020. 15:52:00

Danska oporba zatražila je od vlade da iskopa milijune nerčeva koji su usmrćeni zbog straha od širenja covida-19, prenosi u petak BBC. Problem je u dva mjesta u kojima su zakopani – jedno je pored jezera u kojem se ljudi kupaju, a drugo nedaleko od izvora pitke vode.

Otkriće mutiranog soja koronavirusa u nerčeva dovelo je do masovne eutanazije oko 17 milijuna tih životinja, što je zadalo veliki udarac industriji krzna u Danskoj, najvećoj u Europi. Vlada je priznala greške, a političari se sada pitaju kako se najbolje riješiti problem više od 10.000 tona nerčeva.

Problem je eskalirao nakon izvješća da tijela uginulih životinja izbijaju na površinu zbog dušika i fosfora koji nastaju prilikom raspadanja. Premijerka Mette Frederiksen plakala je kada je posjetila farmu nerčeva u četvrtak.

“Ovdje su dvije generacije farmera, otac i sin čiji je život u vrlo kratkom vremenu postao očajan. Za njih je to jako emocionalno, oprostite…i za mene”, izjavila je uplakana premijerka. Pravni stručnjaci kažu da je vlada nastavila s pokapanjem nerčeva unatoč tome što nisu donesene procjene utjecaja na okoliš.

Oporbeni liberali smatraju da životinje treba iskopati i pohraniti u kontejnere za stajsko gnojivo, smatrajući to sigurnijom metodom. Ministrica zaštite okoliša u petak govori pred parlamentom, na sjednici posebno sazvanoj zbog tog problema, piše BBC.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Ana Korenić/Foto: Pixabay

Autor: