Nije šala: Djelatnici HRT-a traže status 'sudionika Domovinskog rata'!

03.02.2014. 20:57:56

1_221677

Ratni izvjestitelji HRT-a kojima prijete otkazi dosjetili su se da bi im se mogao priznati status "sudionika Domovinskog rata" kojim bi ostvarili beneficirani radni staž. Problem je što su u vrijeme rata bili zaposlenici HRT-a i nisu pripadali niti jednoj brigadi.

Strašno licemjerje striže s prisavske adrese, poznate po stavu o Domovinskom ratu i braniteljima o kojima nas informiraju na kapaljku. Zanimljivo je da su takav indiferentan stav podržavali čak i ratni izvjestitelji koji su ratnih 90-tih izvještavali s bojišnica i tako sami svjedočili pravim istinama koje malo kad osvanu na programu HRT-a. Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata Hrvatske radiotelevizije nevjerojatnom brzinom se, nacionalno i domoljubno, osvijestio te zatražio sastanak sa Goranom Radmanom i to zbog, kako su sami kazali, "zabrinutosti zbog najavljenog skorog ukidanja 11 dopisništava HRT-a. Obzirom da velik broj članova Zbora radi u dopisništvima na poslovima novinara, snimatelja i tonskih snimatelja, mišljenja smo da bi taj potez mogao ugroziti egzistenciju i naših članova. Zamolili smo g. Radmana da pojasni razloge i tijek restrukturiranja. Radman je podržao dosadašnji rad i nastojanja Zbora ratnih izvjestitelja domovinskog rata HRT-a u reguliranju statusa budući je i sam bio branitelj u Domovinskom ratu. Također je izvijestio prisutne o planovima za izradu spomen obilježja kao i pokretanje istraga kako bi se konačno pronašli krivci za smrt naših kolega. Glavni ravnatelj podržao je prijedlog za dodjelu priznanja-zahvalnica istaknutim sudionicima u Domovinskom ratu koje bi se dodijeljivale na svečanosti povodom dana HRT–a. Glavnom su ravnatelju izneseni planovi za izdavanje monografije ZRI HRT-a, izradu dokumentarnih filmova kako uloga djelatnika HRT-a u Domovinskom ratu ne bi pala u zaborav i kako bi ostala dokument sljedećim generacijama", rečeno je iz zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata Hrvatske radiotelevizije!

Prostim jezikom rečeno, sada kad postoje šanse da ostanu bez posla, izvjestitelji HRT-a su odlučili potražiti status "sudionika Domovinskog rata" o čemu se u ministarstvu već dvije godine razmišlja, a što je teško izvedivo obzirom da su u vrijeme rata prilikom obavljanja svojih zadaća bili zaposlenici HRT-a, a ne pripadnici brigada. Ratni izvjestitelji problem vide u činjenici da, budući da nisu u evidenciji MORH-a i MUP-a, nemaju ostvaren status hrvatskog branitelja te ih se na temelju toga ne prepoznaje kao aktivne sudionike u Domovinskom ratu. Izaslanstvo Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a predložilo je da se u Zakon uvede treća kategorija uz dragovoljce i branitelje nazvana, primjerice, "sudionik Domovinskog rata". Naglašavaju da je riječ o inicijativi koja ima samo simboličnu vrijednost te iznose da ne traže braniteljski status, ne traže ni povlastice ni privilegije, ni dionice, samo priznanje sudjelovanja u Domovinskom ratu te mogućnost ostvarivanja prava na staž u dvostrukom trajanju.

Petar Malbaša, ratni reporter se, kako kaže, ne nalazi baš u ovoj priči:

- Nikad me nitko nije zvao na nikakve susrete s Matićem ili Josipovićem iz jednostavnih razloga. Ja tamo ne bih pričao ono što oni žele čuti. S druge strane, bio sam vanjski suradnik HRT-a i aktivni pripadnik brigade, pa sam kao takav i zaslužio status branitelja iako nemam ništa od toga. U svakom slučaju, ovo su smiješne stvari, čista politikancija koja me, zapravo, uopće ne čudi.

Svakako čudi ovaj pogled HRT-a unazad, podsjećanje na Radmanovo braniteljstvo, želja za spomen obilježjima i pokretanje istrage za ubojicama njihovih djelatnika kojih su se sjetili nakon više od dvadeset godina! Stoga je za pretpostaviti da branitelj i ratni snimatelj ima potpuno pravo kad kaže da su u pitanju – političke igre.

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.