"Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku!"

25.05.2022. 15:20:00

Aleksandar Vučić,  srpski premijer, u Hrvatskoj je poznat kao političar koji se aktivno zalagao za formiranje Velike Srbije!
Na snimci iz ožujka 1995. godine Vučić u vatrenom govoru u okupiranoj Glini okupljenima obećava da Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska i da ondje ustaška vlast nikada više neće moći doći.

“Pozdravljam junački narod srpske Banije, srpske Gline, vas koji ste prvi podigli baklju slobode tamo 26. juna još 1991. Vas koji ste prvi krenuli na ustašku vlast, vas koji ste prvi oslobodili srpske teritorije u Republici Srpskoj Krajini”, započeo je svoj govor Vučić spomenuvši se 26. lipnja 1991. godine. Naime, samo dan nakon što je hrvatski Sabor proglasio neovisnost Republike Hrvatske, u Glini su pobunjeni Srbi zauzeli policijsku postaju, a hrvatske policajce zatočili te ih odvezli u kninski zatvor. Reakcijom hrvatskih policijskih snaga – Posebne jedinice policije „Osa“ i Antiterorističke jedinice Lučko, postaja je oslobođena, a pobunjenici natjerani u bijeg. Ipak intervencijom JNA hrvatske snage ostale su odvojene od ostatka grada u policijskoj postaji. U takvim okolnostima djelovali su sve do konca srpnja kada je Glina okupirana, a hrvatska policija se povukla prema Viduševcu.

“Vi se, braćo, ne borite za ništa što nije vaše, nego da sačuvate ono što je oduvijek bilo srpsko i to mora ostati srpsko. Pre četiri godine na dnevnicima je svaku večer bilo po pola sata o onome što se dešava u Srpskoj Krajini, na Baniji, Kordunu u Lici… Što sada ima na televiziji? Kakvo je vreme u Krajini? Eto što njih interesuje. Kao da je to u inostranstvu, kao da je u Hrvatskoj? E neće  moći. Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku. I ono što je ostalo u Srbiji simpatizera Slobodana Miloševića ne znaju u kakvoj će državi živeti sutradan. Nitko više ne zna ni u ovoj sali ne zna za koju se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti beogradski pašaluk ili neka avnojska Jugoslavija. Kakva će to država biti. Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi, tu odstupavanja više neće biti. Živeli!”, završio je svoj govor mladi radikal Vučić praćen velikim pljeskom.

Povijest ga je demantirala ni pet mjeseci kasnije kada su hrvatske snage u oslobodilačkoj operaciji „Oluja“, 6. kolovoza 1995. godine oslobodile Glinu.

Nakon 27 godina postavlja se pitanja kaznene odgovornosti  bivšeg učenik četničkog vojvode Šešelja, zar je stvarno trebalo toliko vremena da se ovo protumači kao huškači govor. Sada se traže elementi kaznene odgovornosti. On to sustavno radi od malena, a svaka njegova izjava i u današnje vrijeme huškačka je prema Hrvatskoj, puna mržnje i optužujućih govora, za njih izgubljen rat. A baš na toj Banovini, počinilo se mnogo zločina, zločinci šetaju na slobodi, ameđu njima i ubojica Gordana Lederera. Vučiću, možda nisu pucao, ali si "ubacio" streljivo u cijev.

Nakon optužnica i gnjusne optužbe prema visokim časnicima HV-a, da su raketirali civilnu kolonu ili "zbjeg", možda je stvarno vrijeme da se ipak krene u okršaj tj. nema zatvranja Pogljava 23 za pristup ulasku u EU, jer skoro ništa niste poduzeli da se pronađu naši nestali, da se pokreni kazneni postupci za počinjene ratne zločine od agresorske vojske na Hrvatsku. Traži se i naplata ratne odštete. Kada bi pravosuđe bilo neovisno, a ne na telefonskoj liniji s Markovim trgom, možda bi i nešto bilo. Vrijeme je da DORH počne raditi svoj posao. Do sada je koči provedbu Mladen Bajić, ne vjerujemo da će mirovati u mirovini. Pogljavlje 23 još uvijek je aktualno.  

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Borna Marinić/Dražen Šemovčan/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.