Nikši Beari tri godine i 10 mjeseci za premlaćivanje pripadnika 4. brigade u kninskom zatvoru

12.05.2014. 14:17:33

Tri godine i 10 mjeseci zatvora dobio jedanas , prema nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu, Nikša Beara (42), bivši pripadnik Teritorijalne obrane Srpske krajine, zbog toga što je u kninskom zatvoru u zgradi stare bolnice tijekom rujna do sredine listopada 1991. godine zlostavljao i tukao tri zarobljena pripadnika 4. Gardijske brigade - Antu Cvitkovića, Željka Mrkonjića i Mirka Gogića. Sutkinja Ivona Rupić kazala je pri izricanju presude da je utvrđeno da je Beara tri puta po 10 do 15 minuta u kninskom zatvoru šakama i nogama u glavu tukao Cvitkovića uslijed čega mu je slomio nosnu kost, Mrkonjića je jednom pri istovaru municije i oružja iz šlepera udario nogom u leđa te ga je još dva puta tukao u zatvoru tako da ga je ošamario po glavi i udario ga par puta nogom u tijelo dok je Gogića u najmanje dva navrata izudarao šakama i nogama po tijelu. Beara je u odsutnosti pravomoćnom presudom 1993. godine bio osuđen na šest godina zatvora, no nakon što se predao hrvatskom pravosuđu krajem 2011. godine zatražio je obnovu postupka. Presuda u ovom obnovljenom postupku drugačija je u odnosu na onu iz 1993. godine utoliko što je iz činjeničnog opisa ispušten oštećenik Ante Topić kao žrtva jer je na ponovljenom suđenju kazao kako se ne osjeća oštećen te da ga Beara nije tukao niti je tukao ikoga tko je bio s njim u ćeliji. Čak je kazao kako je Beara, kad ga je jednom prilikom jedan od novopridošlih četnika udario kundakom i s cijevi puške u leđa rekao tom četniku da ga ostavi na miru. U prvoj se presudi navodilo da je Beara tukao jednog od zarobljenika volovskom žilom i drškom od motike, no na suđenju nitko od oštećenih nije tako iskazao niti je to potvrdio te je zato taj dio "ispao" iz optužnice. Izinoseći obranu tijekom suđenja, Beara je kazao da je u kninskoj staroj bolnici, nakon što je saznao da su zarobljeni neki momci iz Kaštela, doša i vidio u ćeliji Cvitkovića. Obratio mu se rijeĉima: "Zašto si minirao mome ćaći kamion i pucao po njegovoj kući", Iako je znao da on to nije učinio, ali da se nadao da će mu on otkriti tko je. Po njegovom iskazu, udario mu je šamar na što je Cvitković kazao da nije on to napravio, a on mu je on ponovno opalio "trisku". Rekao je i da misli da je udario i Gogića, ali ne zna zbog čega, da mu je valjda on nešto krivio rekao. Nakon što je Ante Cvitković poĉeo plakati bilo mu je krivo te je izašao na hodnik. Vidio je kako je Petar Krivić volovskom žilom tukao Antu Cvitkovića. Kazao je kako je to sve što je on uĉinio u odnosu na predmet optužbe. Negirao je da je Cvitkovića udario tri puta te da je tukao Mrkonjića i Gogića jer ih, kazao je, nije ni poznavao. Beari je poroduljen pritvor do pravomoćnosti presude. VLADIMIR URUKALO Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.