Njemačka od 1. srpnja ukida radne dozvole za Hrvate

17.06.2015. 12:06:29

Time su se hrvatski radnici potpuno izjednačili s radnicima starih država članica te za rad više neće trebati dozvole Njemačka savezna vlada danas je potpuno ukinula privremeno ograničenje zapošljavanja hrvatskih radnika koje je ta država nametnula po ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Time su se hrvatski radnici potpuno izjednačili s radnicima starih država članica te za rad više neće trebati dozvole. - Od 1. srpnja 2015. radnici iz Hrvatske imaju slobodan pristup njemačkom tržištu rada. Današnjom odlukom kabineta njemačke savezne vlade završava dvogodišnje prijelazno razdoblje koje je Njemačka koristila nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. Njemačka savezna vlada već je tijekom prijelaznog razdoblja za hrvatske državljane pri ulasku na njemačko tržište rada primjenjivala opsežne olakšice i time stekla dobra iskustva, navodi se u priopćenju Saveznog ministarstva rada i socijalnih poslova. - Radujem se što današnjom odlukom hrvatskim građankama i građanima možemo omogućiti punu slobodu kretanja radnika. Pravo da možemo raditi i gospodarski djelovati u nekoj drugojčlanici Europske unije neprocjenjiva je prednost Europske unije. Zahvaljujući olakšicama u pristupu tržištu rada koje smo već primjenjivali u posljednje dvije godine, danas u Njemačkoj radi i ima socijalno osiguranje oko 93.000 građana i građanki iz Hrvatske, i to prije svega u zdravstvu, socijalnoj skrbi i prerađivačkoj djelatnosti. To je Europa u praksi! A s jedinstvenom minimalnom plaćom konačno možemo spriječiti dampinško smanjivanje plaća u slobodnom kretanju radnika, kazala je njemačka savezna ministrica rada i socijalnih poslova Andrea Nahles Uz Njemačku, od 1. srpnja ove godine – kad istječe prva etapa prijelaznog razdoblja (svaka država članica EU može radnicima iz nove članice ograničiti pristup tržištu rada po formuli 2+3+2 godine) – restrikcije će za Hrvate ukinuti i Belgija, dok je Slovenija najavila produljenje ograničenja. Prema njemačkim statistikama, lani se iz Hrvatske u tu državu iselila 21 tisuća građana. Razlog ukidanju ograničenja treba tražiti i u niskoj nezaposlenosti u toj državi, koja je i ranije poticala useljavanje radnika deficitarnih zanimanja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.